Al carrer de Sant Carles, 9 hi ha una de les cooperatives més antigues i destacades de Catalunya, la Fraternitat de la Barceloneta, fundada el 1879 per un grup de veïns en un petit local dels carrer dels Pescadors.

El paper de les cooperatives

Durant més de mig segle, les cooperatives, com la de la Barceloneta, van ser pal de paller de l’obrerisme i de la cultura cooperativista. Les cooperatives van ser una aposta per la resolució col·lectiva de les necessitats comunes. Les cooperatives de consum partien d’assegurar col·lectivament una alimentació assequible i de qualitat anant directament al productor i saltant-se els intermediaris.

Amb el temps, van generar fons d’estalvis col·lectius que van permetre assegurar-se assistència sanitària, educació per a petits i grans, crear pensions de vellesa, subsidis d’accident o de malaltia, activitats culturals com balls, teatre, literatura, música o excursions, i el manteniment de les vagues.

En definitiva, les cooperatives van practicar una economia de fraternitat, una ètica de les cures, dels suport mutu, un desig d’emancipació que queda reflectit en els noms que tenien: La Redemptora, La Igualitària, L’Equitativa o La Fraternitat.

La Fraternitat i Segle XX

La cooperativa La Fraternitat va començar amb el lloguer d’un petit local per part d’una vintena de famílies del barri. Van fer una compra comuna d’arròs, mongetes, oli o vi, productes bàsics pel consum diari. Des del 1879, quan es va fundar la cooperativa, fins al 1918, l’any que es va traslladar a l’edifici modernista del carrer de Sant Carles, el nombre de famílies afiliades ja havia arribat a 200. I encara n’haurien de ser moltes més.

En aquella època, la Barceloneta era un barri eminentment pescador, però també hi vivien molts treballadors d’empreses importants com La Nueva Vulcano o La Maquinista.

Al carrer de l’Atlàntida, 1 hi ha la seu de l’altra gran cooperativa del barri, Segle XX. Es va inaugurar el 1901, i el 25 de gener del 1939, a poques hores que les tropes franquistes entressin a la ciutat, una bomba de l’aviació feixista va enderrocar l’edifici. Tot i que la cooperativa va seguir existint durant el franquisme, la seva vitalitat es va esllanguir. Avui, encara hi ha persones grans del barri que la recorden com un lloc de trobada.

Biblioteca de La Fraternitat

L’edifici del Segle XX va estar abandonat durant anys. El 2017, l’Ajuntament el va adquirir per convertir-lo en espai d’ús comunitari. L’edifici de la cooperativa La Fraternitat l’ocupa la Biblioteca Barceloneta la Fraternitat.

Ens ho explicava l’Emma Alari, coautora del llibre ‘La forja solidària d’un barri portuari. La Barceloneta obrera i cooperativa’, en aquest capítol del ‘Va passar aqui’ al setembre de 2020.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a