La pandèmia els va portar l’any passat la primera gran comanda: milers de mascaretes per a professionals essencials i veïns que van confeccionar per encàrrec municipal. La intenció de la Xarxa de Dones Cosidores és ara fer un salt endavant en aquesta iniciativa que des del 2019 busca l’autoocupació de dones que participen en grups de costura. Per això, han engegat la campanya “Sant Jordi a tota màquina”, per recaptar fons amb la venda de bosses de tela (amb un llibre inclòs) confeccionades amb materials reutilitzats.

Les cosidores no només s’han encarregat de la confecció de les bosses a partir de teles recuperades, sinó també del disseny. “No hi haurà llibres amb prou pàgines per explicar la nostra història” és la frase de creació col·lectiva que hi ha estampada. La filla d’una de les cosidores és l’autora de la il·lustració.

Les bosses inclouen, a més, un “llibre sorpresa”; només es pot escollir entre categoria infantil o per a adults. Són donacions de la Fundació Pare Manel, l’entitat que juntament amb la cooperativa Etcèteres acompanya el projecte de la Xarxa. La bossa i el llibre tenen un preu de 12 euros i els encàrrecs es poden fer al compte d’Instagram @donescosidores o per correu (hola@donescosidores.org).

Més equipament per créixer més

El que recaptin és destinarà a equipar el taller que han habilitat en un espai municipal cedit al barri d’Horta. “Volem posar màquines més industrials perquè les que tenim són casolanes”, explica Tatiana Quispe. “Ens agradaria rebre encàrrecs a l’engròs i anar professionalitzant-nos de mica en mica”, apunta Daniela Martínez, de l’equip tècnic de la Xarxa.

La Xarxa de Dones Cosidores ha habilitat un taller en un espai municipal a Horta

Després de les mascaretes, aquests mesos han rebut altres comandes, com ara coixins per a ioga o bolquers de tela, que han permès generar alguns ingressos. Però per a grans encàrrecs, “necessitem eines que encara no tenim”. La idea segueix sent “dignificar una feina força maltractada i relocalitzar la producció del tèxtil a Catalunya”. L’horitzó és fer de la Xarxa una cooperativa de cosidores d’aquí a tres anys i, en definitiva, un lloc de treball per a dones d’origen divers que comparteixen la passió per la costura.

Autoocupació femenina contra la precarietat
REPORTATGE