L’edifici que acull la Biblioteca Barceloneta-la Fraternitat compleix 100 anys. L’immoble ha tingut diferents usos. Fins als anys 70, va ser la seu de la cooperativa la Fraternitat. A partir de llavors va acollir altres activitats, fins i tot, un gimnàs de boxa a la primera planta.

L’immoble es va construir amb l’aparença actual el 1918. La Cooperativa la Fraternitat, que llavors estava de lloguer, va comprar l’edifici i el va reformar. Van transformar el que era una construcció típica de la Barceloneta en l’edifici majestuós que s’ha mantingut fins ara. La transformació va anar a càrrec de l’arquitecte Francesc Guàrdia i Vial, qui va posar el seu segell particular en l’edifici ja que la filla de l’artista, l’Alegria Guàrdia, va quedar immortalitzada en una de les peces ornamentals de la façana.

Biblioteca reivindicada pels veïns

Va ser la seu de la cooperativa fins a mitjans 70 i cap als 90, després de diferents usos, els veïns de la Barceloneta van reivindicar l’immoble per al barri. Llavors, va arribar l’altre gran canvi de l’edifici, quan es va convertir en biblioteca. Els treballs, liderats per en Josep Maria Rovira, van representar la rehabilitació i transformació de l’antiga cooperativa en l’equipament actual.

El nou segle comporta un nou ús

Va ser l’any 2001 quan, tret de la planta baixa, l’edifici es va convertir en la Biblioteca Barceloneta-la Fraternitat i el 2007 tot l’immoble va passar a mans municipals. Aquesta història centenària s’explica ara en una exposició que es pot veure a la planta baixa de la biblioteca fins30 al 30 de novembre.