Als 77 anys, el fotògraf Antoni Bernad assegura que és “una criatura. M’he passat la vida fent el ximple i suposo que va a menys però costa, costa…”, diu, rialler.

Bernad és molt conegut per la seva faceta de retratista fotogràfic de moda —ha treballat per a les millors capçaleres, com ‘Vogue’— tot i que, més enllà de models, davant del seu objectiu ha tingut gent de tota classe i condició, des dels escriptors Josep Pla i Mercè Rodoreda fins a la dissenyadora de moda Carolina Herrera i el rei Felip VI. Tres-cents d’aquests retrats es van poder veure al Palau Robert en una exposició monogràfica el 2018.

L’evolució digital

Ara fa uns cinc anys que va deixar de treballar perquè amb el format digital de cop i volta tothom veia la fotografia al moment i, per tant, opinava sobre el resultat.

El format digital quasi em va fer perdre completament la il·lusió per la meva professió”

També fa uns anys va donar el seu fons fotogràfic a l’Arxiu Nacional de Catalunya, i entre els centenars de milers d’imatges hi ha una de Jordi Pujol quan era president de la Generalitat. Bernad recorda especialment aquella sessió perquè Pujol “es va anar a canviar”.

“El fotògraf sempre agraeix aquesta mena de detalls, t’apuja la moral. Perquè si diu: ‘Vaig tacat però m’és igual’, ja saps que estriparà la foto“, diu amb el seu to característic, tendre i rialler.

“He optat per no ser frívol” i per tractar amb “respecte la gent que he fotografiat”, explica Bernad, i continua dient que ha intentat “treure el millor d’ells”, esforç que li ha fet tenir “fama de treure la gent bé”.

“Intento treure la part més positiva i més afavoridora” de la gent, assegura el fotògraf, qui creu que aquesta forma de treballar li va quedar d’haver fet tanta fotografia de moda.

Consells de Bernad per a fotògrafs novells

Les models estan “en una edat en què tens tots els complexos”, i ell procurava fer-les sentir bé: “Ser model deu ser espantós. Jo buscava tot el positiu, les afalagava, que se sentissin bé, perquè entenc que que et facin fotos deu ser una cosa tremenda”.

Preguntat sobre alguns consells per a la gent que comenci ara al món del retrat fotogràfic, Bernad ha dit: “Els recomanaria que fossin molt afectuosos i intentessin camuflar com fos els defectes, i deixar-los ben guapos!“.