A l’aplicació Wallapop és habitual trobar articles d’electrònica de segona mà, bicicletes, mobles i roba. Però també hi ha mercat per a la venda de patrimoni històric. És el cas d’una placa de marbre del carrer dels Tallers que la seva propietària ha decidit posar a la venda aquesta setmana. A Twitter, una usuària s’ha fet ressò de la troballa.

Quan betevé hi ha contactat, la venedora ha explicat que va trobar la placa en un traster de casa seva que fins fa pocs anys estava tapiat, i ara ha decidit posar-la al mercat. En demana 300 € i diu que prefereix no donar-ne més detalls perquè vol una venda “discreta” amb els compradors que, assegura, ja s’hi han interessat.

Aquest tipus de placa de retolació es va començar a utilitzar a la ciutat a mitjans del segle XIX. Inclou el nom del carrer, i també el número de districte i barri. L’arxivera de l’Arxiu Històric de Barcelona Laura Fortuny explica que aquestes plaques es van col·locar a la ciutat entre el 1850 i principis del 1851, tot seguint la nova ordenació de zones que dividia la ciutat en els districtes de la Llotja, de Sant Pere, de la Universitat i de Sant Pau, cadascun amb 10 barris.

Fortuny ha localitzat 65 plaques a Ciutat Vella: “Són les més nombroses d’entre les plaques antigues que es conserven penjades, però no per això són menys valuoses”, diu Fortuny.

La placa, de 13 kg, espera comprador, però no és la primera que hi ha a la venda a internet. En portals especialitzats per a la compravenda d’antiguitats és habitual trobar rètols de carrers de Barcelona, sobretot el model de llautó i fons blanc que va instal·lar-se a la ciutat entre el 1940 i el 1960. Però també n’hi ha de marbre amb la nomenclatura franquista d’alguns carrers de la ciutat.

Ullals de mamut, les lletres d’un cinema i fins i tot un tramvia

Altres articles curiosos han estat a la venda a Wallapop. Per exemple, algunes de les peces del Museu del Mamut de Barcelona, que va tancar el 2016 per motius econòmics. També van anar a parar a aquesta aplicació algunes de les lletres que coronaven la façana del Cinema Urgell, tancat el 2013. I fins i tot un Tramvia Blau del 1905, que un aficionat als trens havia comprat a un restaurant de bodes i comunions que el tenia de decoració i que el ara venia per 22.000 €.