Pilar Aymerich

(ACN) La fotògrafa barcelonina Pilar Aymerich ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Fotografia, dotat amb 30.000 euros i que atorga el Ministeri de Cultura i Esport. El jurat ha destacat la trajectòria de l’artista en l’àmbit de la fotografia “a peu de carrer”, desenvolupada a partir de la dècada dels 70, que planteja “qüestions acuitades de la realitat social i política tardofranquista que encara avui són de rellevància”.

També ha subratllat que l’obra d’Aymerich “germina des d’una noció ètica en què la fragilitat és el punt de partida d’una narració fotogràfica“. Un altre tret que es destaca de la guardonada és que incorpora a la seva praxi “els plantejaments i reflexions feministes“, fet “inusitat” a l’època. Pilar Aymerich (Barcelona, 1943) va estudiar a l’escola d’art dramàtic i a Londres es va introduir al camp de la fotografia. Després va ampliar coneixements tècnics a París i es va especialitzar en el reportatge i en el retrat fotogràfic.

Més de 50 anys a la professió

Aymerich va començar la carrera professional el 1968 a Barcelona col·laborant amb l’agència CIS en una època en què encara existia la censura. Publicacions com ‘Triunfo’, ‘Destino’, ‘Cambio 16’, ‘El País’, ‘Fotogramas’ o ‘Qué leer’ han estat testimonis de la seva feina. Des del 1974 també ha col·laborat en mitjans audiovisuals com TVE i ha ensenyat fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.

Part de la seva obra la va adquirir el Museu Nacional del Centre d’Art Reina Sofia el 2018. Ocupa diversos càrrecs al Col·legi de Periodistes i a altres òrgans del periodisme gràfic. L’any 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi.