Aquest dijous les instal·lacions del delfinari del Zoo de Barcelona han quedat tancades al públic. El motiu, la mort del dofí femella Anak, la més vella del Zoo (tenia 34 anys) i era la matriarca del grup. El director de les instal·lacions, Sito Alarcón, ha explicat, emocionat, que la mort de l’animal ha estat un “cop” per als cuidadors i ha agraït la seva feina durant les darreres hores. Tot apunta que l’Anak ha mort com a conseqüència d’una malaltia vírica, però caldrà esperar a la necròpsia per determinar-ne les “causes exactes”. Un procés que encara s’allargarà dies.

El responsable del Zoo de Barcelona ha demanat que la mort de l’Anak no aturi la el nou projecte del Zoo que va aprovar el ple de l’Ajuntament el mes de maig passat: amb menys espècies i més enfocat a la docència. Creu que cal tirar endavant amb un projecte que “és de tota la ciutat“.

Els dofins, pendents del trasllat

Amb la mort de l’Anak, ara al Zoo de Barcelona només queden tres dofins. Segons Sito Alarcón, els cuidadors seguiran amb ells el procés d’entrenament previst per al seu futur trasllat. Un trasllat que, recordem-ho, s’hauria d’haver completat fa dos anys i que de moment està aturat. Aquest dijous la direcció del Zoo ha confirmat que espera que “es faci en els propers mesos”, però sense concretar-ne quan ni a on aniran a viure els tres dofins. La decisió de l’emplaçament exacte la prendrà l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA).

Crítiques del comitè d’empresa

El Comitè d’Empresa del Zoo de Barcelona ha criticat durament l’espai on viuen actualment els dofins. Consideren que no té les mides ni les condicions adequades. Acusen l’Ajuntament de maltractament i de “la mort indigne de l’Anak” i creuen que “Barcelona no ha estat a l’altura en els seus últims moments de vida”. Demanen al consistori que mentre no es faci el trasllat dels cetacis, s‘inverteixi en la millora de les instal·lacions. Des del Zoo reconeixen que el delfinari “no és l’espai més adequat” i que per això aposten pel trasllat dels dofins. Insisteixen, això sí, en que tant els dofins com la resta d’animals del Zoo reben la millor atenció possible per part de tots els treballadors del Zoo.