El sumari de la causa dels CDR detinguts per terrorisme el 23 de setembre passat recull les investigacions de la Guàrdia Civil segons les quals, aquests estaven treballant per tancar-se al Parlament durant una setmana amb el president Torra, coincidint amb el dia que es conegués la sentència de l’1-O. L’anomenat dia D, segons el sumari.

El sumari recull una acta amb la declaració d’un dels CDR empresonat durant l’operació Judes en què explica, amb poca concreció, que va rebre aquest encàrrec que podia venir de “presidència” de la Generalitat o d’un “CNI català” i que seria l’encarregat d’aportar la infraestructura logística necessària per fer l’ocupació i defensar-la posteriorment.

La filtració del sumari a alguns mitjans es va produir la tarda de dimecres, coincidint justament amb l’enrenou provocat per les declaracions de Sánchez sobre el paper de la fiscalia en la detenció de Puigdemont, i el posterior comunicat de la Fiscalia General de l’Estat defensant la imparcialitat del ministeri públic.

Disposats a accions radicals i preparats per fer explosius

Segons el sumari, l’objectiu del “pla de conspiració” era “subvertir l’ordre constitucional”. En aquest sentit i sempre segons l’escrit, els 9 CDR detinguts estarien integrats en els ERT (Equip de Resposta Tàctica), un grup “fortament organitzat i clandestí disposat a dur a terme accions radicals” i que havien assolit “un estat avançat” en la confecció de “materials explosius i/o incendiaris” susceptibles de ser utilitzats.

La reunió dels ERT amb la germana de Puigdemont

El sumari també recull que els detinguts utilitzaven el nom de “Gandalf” per referir-se al president Torra i “Lisa” per referir-se a l’expresident Carles Puigdemont. Precisament, una de les primeres accions dels ERT, segons l’informe de la Guàrdia Civil, havia estat organitzar una reunió dins d’un vehicle en moviment amb la germana de l’expresident, Montserrat Puigdemont, on se li hauria lliurat material “súper confidencial” per poder establir comunicacions segures entre Puigdemont i Torra. Aquesta trobada es podria haver produït el 15 de setembre del 2018.

Tenien material per fer explosius

El sumari també inclou un informe preliminar dels Tedax de la Guàrdia Civil, segons el quals els CDR empresonats disposaven de material per elaborar un explosiu anomenat Termita. Es tracta d’un material que s’empra per soldar metalls per la seva alta capacitat per fondre. Segons l’informe, existia una “organització criminal” en què hi havia dos grups, un al Vallès i l’altre a Osona, encarregats de produir Termita des de “laboratoris clandestins” com els localitzats a Sabadell i Sant Fost de Campcentelles. En el laboratori de Sabadell s’utilitzaria el garatge per elaborar els components químics i el pati exterior per fer-hi les proves.

La Guàrdia Civil, a més, considera que els detinguts tenien tècniques “similars” a les de ETA o Terra Lliure. L’objectiu era actuar sobre “punts sensibles” com el Parlament, torres elèctriques i quarters de la Guàrdia Civil. Per tot plegat considera “irrefutable categoritzar els actes executats per ERT com a terroristes”, diu l’informe.

El sumari també recull, però, la declaració d’un dels detinguts que, suposadament, hauria manipulat aquest material per fer explosius. Hi assegura que no tenien cap objectiu concret, que només feien proves i que en cap cas volien ocasionar víctimes.

Segons l’informe, els detinguts havien contactat amb empresaris i industrials per aconseguir material per fabricar explosius sense aixecar sospites. L’escrit policial també recull que s’ha trobat un “esborrany” que “reuneix elements propis dels comunicats reivindicatius d’accions dutes a terme per organitzacions terroristes”.

Respostes només als seus advocats

De tots els detinguts, només dos van respondre les preguntes del fiscal durant l’interrogatori davant del jutge a l’Audiència Nacional. La resta d’arrestats van atendre únicament les qüestions de les seves defenses. Ho van fer per negar totes les acusacions que se’ls imputen.