El Col·legi de Metges de Barcelona ha acollit aquest dissabte la 15a edició de la Trobada de Voluntariat Oncològic, que organitza la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC). Es tracta d’un espai en què els voluntaris de les diferents entitats de la federació poden trobar-se “per intercanviar experiències, xerrar i comentar les dificultats del dia a dia”, explica Ramon Maria Miralles, president de la FECEC. A més, en trobades com aquesta també s’hi fan tallers i sessions d’assessorament per donar eines als voluntaris, que fan sobretot tasques d’acompanyament als malalts.

Evolució del voluntariat

La trobada de voluntaris és una activitat que la FECEC va començar a organitzar ara fa 15 anys i en aquest temps, asseguren, que el tipus de voluntariat que cal fer ha canviat: mentre que fa uns anys la majoria de voluntaris feien acompanyament a l’hospital ara n’hi ha molts que també en fan a domicili. Això es deu a què les estades a l’hospital ja no són tan llargues ni tan habituals.

El perfil dels voluntaris

Totes les entitats de la FECEC acullen aproximadament uns 5.000 voluntaris i tot i que majoritàriament són dones tenen perfils molt diversos. Tot i això, però, des de la FECEC consideren que el més important és el compromís. Expliquen que quan una persona s’adreça a una entitat per fer un voluntariat cal formar-la per tal que també se senti acompanyada per l’entitat i pugui donar resposta a les necessitats que hi hagi. Per als voluntaris, la seva tasca també representa un enriquiment personal.