A partir d’aquest divendres, les persones transsexuals podran anar a la presó del seu gènere. Des del 2009, Serveis Penitenciaris només podia fer el trasllat si al DNI del pres o presa ja hi constava el canvi de sexe, però a partir ara, amb la signatura d’una nova normativa, només sol·licitar-ho la persona en qüestió podrà canviar de presó, independentment del que posi al seu document d’identitat.

En total, a les presons catalanes hi ha 14 dones transsexuals —de moment, no tenen comptabilitzats els homes. Totes van néixer homes, però se senten dones i podran acollir-se a la nova normativa.

“A la presó d’homes seràs un caramel”

Qui ja ho ha fet és la Paula. Ara té 19 anys, però des dels 14 que se sent dona. Fa prop de tres mesos el jutge la va enviar a presó preventiva i va ingressar al Departament de Joves de Quatre Camins. Va estar en un mòdul amb homes perquè al seu DNI hi consta que té sexe masculí. Ella, però, ja sabia que aquell lloc no era el seu. “Si et consideres de gènere dona, has d’anar a una presó de dones perquè a les d’homes seràs un caramel. Em cridaven de tot; he arribat a plorar. Em deien ‘Ensenya’m les tetes'”, ha explicat.

Per això, tot i que al seu document d’identitat hi digui que és un home i biològicament també ho sigui, ha demanat el trasllat a la presó de Wad-Ras, on conviu amb dones, que és tal com s’identifica.

La Calani n’és un altre cas. Els quatre mesos que va estar a Brians 1 amb homes no els recorda del tot malament, tot i que a Wad-Ras reconeix molta més intimitat i respecte. “No podia tenir maquillatge, una planxa de cabells o un assecador. Havia de respectar aquella normativa”, diu.

La nova normativa l’han signat aquest divendres la consellera de Justícia, Ester Capella, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani a la presó de Wad-Ras. Es tracta d’una instrucció que actualitza els protocols i que té l’objectiu, segons els dos consellers, de garantir els drets dels interns, malgrat que estiguin privats de llibertat, i reconèixer la identitat que ells senten.

 

L’objectiu també és trencar amb la divisió d’interns entre homes i dones de les presons. “És l’elecció de la persona la que condiciona el lloc on se la portarà”, ha explicat el secretari de Comunicació i Relacions Internes, Miguel Ángel Esteban, que ha remarcat que l’última paraula sempre la tenen els professionals de Serveis Penitenciaris. “Si [la persona] té antecedents de violència de gènere, aquest canvi de centre quedarà limitat”, ha dit.