Arrenca el projecte Volem decidir!, un espai que busca fomentar la participació d’infants i adolescents en temàtiques que afecten la societat en general, també la barcelonina. La iniciativa s’adreça als nens i nois de vuit a 17 anys de la ciutat, i forma part del programa Capital Europea de la Democràcia. L’objectiu, escoltar les seves preocupacions i propostes per participar en els afers de la ciutat.

La seu del districte de Gràcia ha acollit aquest 15 d’abril la primera de les quatre àgores que es faran durant aquest mes. Els participants han començat triant qüestions que més els interessen i els afecten, i després s’han repartit en grups per tractar-ne una en concret. Seguidament, han pensat accions i mesures per proposar-les als representants municipals.

El “bullying” i l’accés a l’habitatge

26 centres educatius de primària i secundària i 10 equipaments, centres oberts i casals d’infància han estat treballant durant les últimes setmanes al voltant de dues preguntes: “En quins temes de la ciutat volem participar?” i “De quina manera volem participar-hi?”.

L’assetjament a l’escola, la pobresa i la desigualtat, i el medi ambient i el planeta són alguns dels temes que inquieten els infants de vuit a 11 anys; mentre que els adolescents de 12 a 17 estan més preocupats per les dificultats d’accés a l’habitatge, els problemes del sistema educatiu i el benestar emocional.

Algunes de les propostes recollides fins ara són crear assemblees i consells de barri per a infants i adolescents, obrir un canal de YouTube de l’Ajuntament de Barcelona amb informació verificada del que passa a la ciutat, i ajudar contra el ciberassetjament a les xarxes socials.

Barcelona, Capital Europea de la Democràcia

Barcelona va ser nomenada la primera Capital Europea de la Democràcia el 18 de gener del 2023 i per això acull una sèrie d’esdeveniments, conferències i activitats vinculats a la innovació democràtica i a la participació ciutadana, però també a la cultura, l’educació i l’espai públic.

Les properes àgores del projecte Volem decidir! se celebraran el 18, 19 i 29 d’abril, i estaran obertes al públic.