Barcelona ha estat escollida com la primera Capital Europea de la Democràcia a partir del setembre d’aquest any i fins a l’agost del 2024. La candidatura barcelonina ha estat la més votada de les tres que havien quedat finalistes, entre les que hi havia Braga i Brussel·les. La decisió l’ha presa un jurat format per més de 2.500 ciutadans europeus i per experts de diferents àmbits, i aquest dimecres els organitzadors han comunicat el resultat de la votació en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament.

“Ens fa especial il·lusió rebre aquesta distinció perquè hem volgut que Barcelona hagi estat referent en innovació democràtica”, ha afirmat el tinent d’alcalde i regidor de Presidència, Jordi Martí. En un moment en què la democràcia, ha dit, “està en risc”, ha destacat el paper de les ciutats com a espais “on es refunda la democràcia adaptada als reptes contemporanis”.

La capitalitat de la democràcia europea comporta que durant aquest any la ciutat acollirà un programa d’activitats i esdeveniments dirigits a l’enfortiment de la democràcia a Europa i en àmbit internacional.

Les superilles i els pressupostos participatius convencen el jurat

La tria de Barcelona s’ha fet després que entre el 2 i el 15 de gener el jurat hagi valorat diversos projectes participatius que s’han dut a terme a la ciutat, entre els quals hi ha la plataforma de participació ciutadana Decidim, que es va crear l’any 2016 i que s’ha implementat a centenars de ciutats del món. També han valorat altres projectes com el procés participatiu de les superilles o els pressupostos participatius en què 70.000 persones van decidir on anaven a parar 30 milions d’euros en inversions als districtes.

En total, una trentena de ciutats europees es van presentar com a candidates per optar a la capitalitat europea de la democràcia i se’n van preseleccionar 13 i després van quedar les tres finalistes.