Càncer Vall d'hebron consulta integral
Foto: ACN

(ACN/Redacció) L’Hospital Vall d’Hebron ha ampliat la consulta integral que tracta pacients oncològics d’edat avançada dels càncers de còlon i recte, de bufeta urinària i pròstata, de pulmó i als limfomes i mielomes. Es tracta d’una extensió del programa inaugurat el 2021, que estava únicament centrat en el càncer de mama i per la qual ja han passat 332 dones.

Un espai per explicar el que els preocupa

Amb l’ampliació a més tipus de càncers, l’hospital pretén abordar l’augment de casos en gent gran, i fer-ho tenint en compte la seva situació de fragilitat i preocupacions. “Moltes vegades el pacient necessita un espai per explicar el que li preocupa, que potser la seva dona està pitjor o que un gos que té es quedarà sol durant el tractament”, ha explicat Carolina Martínez, infermera d’oncogeriatria.

Augment del càncer en gent gran

L’extensió d’aquesta consulta, integrada per oncòlegs, hematòlegs i geriatres, pretén donar resposta a l’augment de casos de càncer en pacients grans. De fet, només durant 2021 a l’hospital es van detectar 203 nous diagnòstics de càncer de còlon i recte, 156 de càncer de pulmó, 22 de mielomes i 25 de limfomes en pacients majors de setanta anys. “Aquest programa era una necessitat no coberta des de fa molts anys”, ha expressat Mercè Gironella, metgessa adjunta al Servei d’Hematologia de Vall d’Hebron.

El programa, que ja s’ha aplicat a alguns pacients, parteix d’una valoració geriàtrica des d’on s’avaluen “totes les esferes de la persona, ja siguin psicològiques, cognitives i emocionals”, tal com ha explicat Martínez. A partir d’aquí, s’elabora un pla individualitzat des d’on es decideix si el pacient pot tolerar el tractament estàndard o si cal adaptar-lo. “L’objectiu general és mantenir la seva qualitat de vida, escoltar el pacient i saber què vol i què necessita, donar-li veu”, ha agregat la infermera.

“Apropar la fragilitat a la realitat”

En aquest sentit, Gironella també ha remarcat que el tractament de les malalties hematològiques oncològiques “ha millorat molt”, però que encara hi ha efectes molts efectes secundaris tòxics. “Amb el programa apropem la fragilitat a la realitat, i ens adaptem tant en dosis com en tipus de tractament“, ha asseverat.

En la mateixa línia s’ha expressat Martínez, que ha explicat que hi ha casos en què els pacients estan bé físicament, però que per exemple conviuen sols i no podrien suportar el tractament “sense algú que els faci el menjar o els doni suport”. “Aquest és un dels punts per adaptar el tractament, i on hem de posar tot de la nostra part”, ha matisat.