(ACN/Redacció) La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), amb el suport de diverses entitats col·laboradores, han decidit impulsar una iniciativa ciutadana per portar al plenari de l’Ajuntament de Barcelona la revisió de l’ordenança de terrasses i la redacció d’una de nova “que ajusti, racionalitzi i equilibri la convivència entre les terrasses i el veïnat“.

L’entitat demana que el nou text reconsideri aspectes com ara les ubicacions, els horaris, l’aforament i el règim sancionador perquè, tal com explica Anna Menéndez, vicepresidenta de la federació: “Ara és tan dèbil que els establiments incomplidors reiteratius i sancionats continuen incomplint-la en la gran majoria de casos, i acaben renovant la terrassa de forma automàtica”. Per això, des de la FAVB proposen que, a partir de tres sancions, no puguin renovar la llicència i, en tot cas, que no sigui mai automàtica la renovació”.

A més, consideren imprescindible adequar l’ordenança a les noves normes d’accessibilitat, sostenibilitat i impacte en el medi, sobretot pel que fa als impactes acústics i la protecció de la salut.

“En un espai públic reduït, la prioritat han de ser els veïns”

Les entitats han defensat que en un espai públic reduït la prioritat han de ser els veïns i l’activitat dels negocis de la restauració ha de ser secundària. En aquest sentit, han lamentat que s’ha passat de 2.200 terrasses el 2000 a gairebé 7.000 aquest any. També han augmentat les taules per terrassa, d’una mitjana de menys de quatre per terrassa el 2000 a cinc el 2022.

A més, segons la FAVB, algunes de les darreres modificacions de l’ordenança de terrasses han servit per “autoritzar la instal·lació de taules a carrers i places on abans no s’hi podien posar“.

Recuperar la declaració d’ordenacions singulars

Les associacions proposen també recuperar la declaració d’ordenacions singulars per trobar una solució territorial a problemes enquistats des de fa anys en algunes zones de la ciutat. A més, hauria d’incloure la garantia de l’autonomia, la igualtat d’oportunitats i la no discriminació de les persones amb discapacitat, com marca el nou codi d’accessibilitat català. Per últim, han proposat que les terrasses siguin espais més saludables i, per això, l’ordenança hauria d’incorporar la prohibició de fumar-hi.