L’entrega gratuïta de copes menstruals a les farmàcies ha ajudat a estendre-les entre més dones. Però en el cas de les estudiants, es troben amb un obstacle. Són molts els instituts de Barcelona que no tenen els lavabos adaptats per rentar les copes amb privacitat. I no només això, sinó que alguns tenen mancances importants per garantir una higiene menstrual correcta: sense paper de WC, ni paperes on dipositar compreses i tampons o les tasses de vàter sense tapa.

Com demanar copes menstruals, calces o compreses de tela
T’expliquem com aconseguir el material menstrual a les farmàcies

Mancances als instituts: sense paper, ni papereres

És la queixa que fan des de l’Institut Poeta Maragall de l’Eixample: “El govern ens dona copes menstruals gratis, però no ens les podem canviar a l’Institut, hauria de ser un tema prioritari” es lamenta la Lia Casadevall, estudiant de 2n de batxillerat que assegura que “és una mancança i en parlem sovint”.

Una política comuna per a tots els centres

Des del centre volen prioritzar la comprar de papereres higièniques i es plantegen fer obres per adaptar els lavabos, però ha de ser amb fons propis: “Els instituts voldríem més finançament, voluntat política i que fos una iniciativa unitària de tots els centres”, explica la Glòria Mèlich Bolet, de l’equip directiu. Tant estudiants com claustre lamenten que tampoc no han arribat els dispensadors gratuïts de productes menstruals anunciats pel govern el 2022.

La situació a les universitats és ben diferent. Almenys set universitats catalanes ja han adaptat una part dels lavabos (550) per facilitar que es pugui rentar la copa menstrual en la intimitat. Una de les pioneres és la Universitat de Barcelona (UB) que, a més, ha instal·lat senyalització pròpia per facilitar la localització d’aquests espais.

Senyals inclusius a la UB

El canvi a la UB no s’ha limitat a senyalitzar els lavabos on poder rentar les copes, sinó que és molt més profund i s’han eliminat les tradicionals icones masculines i femenines per ser un sistema més inclusiu. “Ara tenim lavabos per usos i marcant si estan o no adaptats. Però no hi ha cap necessitat de marcar amb figures amb faldilles i pantalons”, explica la Núria Ferran, delegada del rector per a la direcció de la Unitat d’Igualtat. A més de la UB, tenen lavabos menstruals adaptats la UPC, la UAB, la Universitat Rovira i Virgili, la de Lleida i Girona.