Els contagis per coronavirus augmenten i això es tradueix en més pressió als hospitals. Aquest dissabte hi ha 373 malalts crítics a les UCI dels hospitals catalans i el nombre d’ingressats ha augmentat fins als 1.859. Són dades que preocupen els hospitals que ja han posat fil a l’agulla per tal que la tercera onada no els agafi desprevinguts.

Més espai per a malalts covid

L’Hospital de Sant Pau ja ha habilitat tres sales per a malalts de coronavirus i afirmen que aviat en necessitaran una quarta. Joaquin López-Contreras, cap clínic de Malalties Infeccioses d’aquest hospital reconeix que estan preocupats i que temen arribar a la situació del mes de març, sobretot després de Reis: “Els dies 6 i 7 de gener haurem de reprendre l’activitat normal a l’hospital, ja que es redueix durant les vacances, i la situació és molt dolenta. Tindrem problemes d’espai i de personal” i afegeix: “L’hospital pateix una sobrepressió que dificulta l’atenció als malalts covid i no covid”.

L’Hospital Vall d’Hebron ha doblat el nombre d’ingressos en la darrera setmana. Per això, ha hagut d’obrir una tercera àrea d’hospitalització i asseguren que ja en tenen preparada una altra. María José Abadías, subdirectora assistencial de l’hospital, explica que encara no tenen els llits de crítics tensionats, però avisa: “Sabem, de les dues primeres onades, que en una setmana o 10 dies començarem a tenir més ingressos de crítics.”

Els responsables sanitaris dels hospitals lamenten que les restriccions que s’han aplicat durant les vacances de Nadal no són suficients, ja que la pressió hospitalària va en augment. Per això, es preparen per una possible tercera onada de coronavirus durant els propers dies.

La vacuna, l’esperança?

Els hospitals celebren que el passat 27 de desembre comencés la campanya de vacunació i confien que aviat se’n vegin els beneficis, tot i que insisteixen que encara queden mesos durs per endavant i que podria ser que la vacunació no anés tan ràpid com els agradaria.

Els hospitals també recorden que el personal sanitari fa mesos que treballa sota molta pressió i tensió, i expliquen que, en alguns casos, han hagut de suspendre o endarrerir les vacances per fer front a la crisi sanitària.