Malestar entre les víctimes dels atemptats del 17 d’agost de 2017 quan s’arriba als tres anys dels fets i ja s’ha obert del judici oral a l’Audiència Nacional. Des de l’Associació 11-M Afectats pel Terrorisme, que porten l’acusació popular de 73 víctimes dels atacs de Barcelona i Cambrils, denuncien que la investigació és incompleta i manca informació. Hi coincideix Javier Martínez, pare d’una de les 16 víctimes mortals de l’atemptat a la Rambla, que diu que “hi ha moltes coses que no quadren”. En aquest sentit, demanen que el judici serveixi per fer una investigació més profunda sobre els atemptats i reclamen a la fiscalia que inclogui el delicte d’assassinat per als tres acusats del cas.

Aclarir si hi ha responsabilitat de l’Estat

El portaveu de l’Associació 11-M, Robert Manrique, assegura que cal aclarir si hi va haver errors en l’actuació de la seguretat de l’Estat i també clarificar quina era la relació entre l’imam de Ripoll i els serveis d’intel·ligència. Per Manrique es tracta d’esbrinar si l’imam treballava com a confident pel CNI a la vegada que preparava els atemptats. “Això podria portar, malauradament per a l’estat, que per això entenem que ho volen amagar, una responsabilitat civil subsidiària perquè els cossos de seguretat de l’Estat no han fet la tasca com calia”, afirma Manrique.

Incertesa en el procés judicial

Tres anys després encara hi ha interrogants sobre el judici als membres de la cèl·lula terrorista. La Generalitat no descarta modificar la petició de penes i tipus de delictes dels processats pel 17-A al final del judici “si durant el judici sorgeixen elements que possibilitin un increment de les penes i delictes“. El govern català vol que els responsables de l’explosió d’Alcanar, on membres dels cossos de Bombers i Mossos d’Esquadra van ser ferits, “paguin amb la màxima duresa possible per les seves accions delictives”.

En l’escrit de qualificacions provisionals que han presentat a l’Audiència Nacional, els serveis jurídics del Departament d’Interior no van demanar penes pel delicte d’assassinat per als processats pel 17-A. Fonts del Govern destaquen que en les qualificacions provisionals no s’atribueix el delicte d’assassinat als processats perquè l’Audiència Nacional ja va confirmar a principis de juliol, en l’acord per obrir un judici oral , que no se’ls jutjaria per assassinat.