Aquest dilluns fa tres anys de l’atemptat terrorista del 17 d’agost a Barcelona i a Cambrils, que va deixar 16 víctimes mortals i 140 persones ferides. Per tal de retre homenatge i recordar les víctimes i els seus familiars, a les 10 h ha començat un acte commemoratiu al pla de l’Os, davant del mosaic de Joan Miró.

Malgrat les circumstàncies arran de la pandèmia, Barcelona ha volgut recordar les víctimes amb un acte. A diferència de l’any passat, aquesta vegada, ha estat més moderat i auster, no hi ha hagut cap parlament polític. Ada Colau, l’alcaldessa de Barcelona, ha presidit el minut de silenci acompanyada dels altres representants dels grups municipals així com el president de la Generalitat, Quim Torra, el ministre de Sanitat, Salvador Illa o la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet.

Les víctimes i els familiars han estat a primera línia i al seu darrere les autoritats i alguns representants dels cossos d’emergències i seguretat. A l’inici de l’acte s’ha repartit un clavell blanc als assistents per fer l’ofrena floral, que ha conclós l’homenatge. A banda de la música i les flors també hi ha estat present, durant el minut de silenci, la violoncel·lista alumna del Conservatori del Liceu, Paula Sánchez Lahoz, que ha interpretat en directe la melodia d”El cant dels ocells’.

“Volem saber la veritat, investigació”

A mode de cloenda, els assistents han dipositat els clavells blancs en unes jardineres col·locades al costat de la inscripció Memorial gravada al terra de la Rambla en diferents llengües. Ha estat llavors quan alguns assistents han cridat “volem saber la veritat, investigació.” És una campanya promoguda pel pare del nen de tres anys de Rubí assassinat a la Rambla, Xavier Martínez, per afrontar el judici dels atemptats.

Incertesa en el procés judicial

Tres anys després encara hi ha interrogants sobre el judici als membres de la cèl·lula terrorista. La Generalitat no descarta modificar la petició de penes i tipus de delictes dels processats pel 17-A al final del judici “si durant el judici sorgeixen elements que possibilitin un increment de les penes i delictes“. El govern català vol que els responsables de l’explosió d’Alcanar, on membres dels cossos de Bombers i Mossos d’Esquadra van ser ferits, “paguin amb la màxima severitat possible per les seves accions delictives”

En l’escrit de qualificacions provisionals que han presentat a l’Audiència Nacional, els serveis jurídics del Departament d’Interior no van demanar penes pel delicte d’assassinat per als processats pel 17-A. Fonts del Govern destaquen que, en les qualificacions provisionals no s’atribueix el delicte d’assassinat als processats perquè l’Audiència Nacional ja va confirmar a principis de juliol, en l’acord per obrir judici oral , que no se’ls jutjaria per assassinat.

En aquest escrit, la Generalitat demana penes de fins a 44 anys de presó per a Mohamed Houli Chemal, l’únic supervivent de l’explosió a Alcanar, i a Driss Oukabir, germà d’un dels terroristes morts, pels delictes de pertinença a organització terrorista (12 anys); de tinença i fabricació d’explosius (15); d’estralls terroristes (14) i de lesions per imprudència greu (3). Per a Said Ben Iazza demana 8 anys de presó per un delicte de col·laboració amb organització terrorista ja que hauria cedit la furgoneta per transportar-hi els explosius.