Un dels espais de la Rambla en rècord a les víctimes

El Ministeri de l’Interior reconeixerà les víctimes dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils encara que presentin les sol·licituds fora de termini. Això és el que es pot entendre de la resposta del ministre del ram, Fernando Grande-Marlaska, a una carta que li va enviar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. A la carta el ministre assegura que es buscaran solucions per als casos que es presentin més enllà de l’any que marca la llei per tal que “prevalguin els drets dels afectats per sobre de terminis legals”. D’aquesta manera, s’atén la petició de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), a la qual s’hi va sumar l’Ajuntament.

Interior té comptabilitzades 68 persones com a víctimes dels atemptats del 17-A. Segons les xifres que ha avançat el diari ‘El País’ i que el ministeri ha confirmat a betevé, d’aquestes, 14 són víctimes mortals. Tot i que en l’atemptat van morir 16 persones, la família d’una ha rebutjat les ajudes i una altra no les ha demanades. La resta són persones ferides durant els atacs. Fins ara, el ministeri ha gestionat 223 expedients d’ajudes i indemnitzacions, dels quals 106 ja s’han resolt.

Fonts del departament subratllen que en molts casos el termini per ser reconegut com a víctima del terrorisme no s’acabarà el 17 d’agost, quan es compleixi un any dels atemptats, sinó que el termini començarà a comptar quan els ferits rebin l’alta o es consideri que les seqüeles estiguin ja consolidades.