Professionals sanitaris es converteixen durant una hora i mitja en refugiats que volen ser acollits. Per aconseguir-ho, han de passar un seguit de proves de geografia, història i llengua, similars a les que viuen les persones migrades. Tot plegat és part d’un joc de proves ideat per l’Institut Català de la Salut (ICS) dins un innovador programa pedagògic per al personal sanitari. L’objectiu: aportar un valor afegit a l’atenció de les persones migrants i refugiades.

Suborns policials i cribratges mèdics

Els participants en aquest joc de pistes també topen de front amb totes les traves administratives i els suborns policials amb què han de lluitar els refugiats. També han d’encarar-se amb moments durs com la deportació o la separació dels familiars.

Un “room escape” innovador per generar empatia envers els refugiats

Dividits en equips de cinc o sis membres, els participants passen per diferents proves, un joc de pistes batejat com a Refugee Escape Room pensat per sensibilitzar estudiants i professionals sanitaris. Com apunta una de les seves creadores, Núria Serre, es tracta que “s’adonin dels moments de tensió que viuen durant el procés les persones migrades” i detectar “a posteriori” a la consulta trastorns d’insomni, estrès o depressió. Israel Molina, responsable del programa PROSICS, destaca que es tracta que “es posin a la pell de les persones refugiades i tot el drama que suposa el seu viatge”.

Ja fa uns mesos que els professionals de l’ICS participen en aquest joc i els responsables destaquen que permet generar una major empatia i també consolidar millor els coneixements sanitaris relacionats amb el fenomen migratori.