Per localitzar-los, des de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme, la UAVAT, han obert un telèfon -el 900 828 717- perquè se’ls puguin adreçar. També preparen campanyes informatives per evitar que ningú no quedi desemparat. “La gent que no trobem d’aquí al 17 d’agost i malauradament desenvolupin algun tipus de lesió psicològica ja no tindran drets o costarà molt que els els reconeguin”, ha explicat a betevé Robert Manrique, asessor de la UAVAT.

Manrique alerta que si no sol·liciten el reconeixement com a víctimes del terrorisme no tindran dret, per exemple, a rebre atenció psicològica subvencionada i altres ajudes i indemnitzacions en funció de cada situació. Des de la UAVAT recomanen a tots els afectats que entreguin la sol·licitud al Ministeri de l’Interior. Fins i tot si, de moment, no han necessitat ajuda psicològica. “Les seqüeles psicològiques no tenen terminis. Hi ha gent que desenvolupa seqüeles o lesions des del primer dia de l’impacte, o a la setmana, el mes o els sis mesos”, assegura Elisa Micciola, psicòloga i coordinadora de la UAVAT.

Des de la unitat també assessoren legalment les víctimes. Volen evitar, per exemple, que l’Administració valori a la baixa les seves seqüeles. De moment han atès 60 víctimes de l’atemptat, una xifra que, esperen, augmenti de manera notable abans del 17 d’agost.

La Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme es va crear el mes de febrer per un grup de psicòlegs i advocats per assessorar les víctimes dels atemptats de la Rambla i Cambrils. Recentment, l’Ajuntament ha acordat un conveni amb ells per donar-los suport. 

Des de la unitat reclamen a l’Estat espanyol que incrementi el termini per poder sol·licitar el reconeixement de víctima del terrorisme. Consideren que un any és massa poc. L’Ajuntament de Barcelona els dona suport en aquesta exigència i des de la UAVAT mantenen converses amb el govern de la Generalitat per fer la petició al Govern espanyol de manera conjunta les properes setmanes.