vaga 9 octubre

El govern ha denegat la renovació del concert educatiu per a l’educació primària a 11 de les 16 escoles catalanes que segreguen per sexe. Segons ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), els concedeix un any de pròrroga per evitar “el greu perjudici per a les famílies d’assabentar-se que el centre no estarà concertat el curs vinent”. Els centres educatius de Catalunya que queden exclosos del concert educatiu pertanyen majoritàriament a institucions religioses i són, per exemple, l’Escola Canigó, de Barcelona; Pineda i Xaloc, de l’Hospitalet de Llobregat, o La Farga i Viaró, de Sant Cugat del Vallès.

En el redactat es recorda que el 3 de març el Departament d’Educació va requerir a aquestes 11 escoles que en 10 dies aportessin el projecte educatiu i els fonaments pedagògics de la segregació per sexes. La irrupció de l’estat d’alarma pel coronavirus va suspendre els terminis i el DOGC conclou que “atès que no s’ha pogut acreditar el compliment de les raons educatives de l’elecció d’un model d’escolarització diferenciada per sexe, ni l’adopció de mesures acadèmiques necessàries per garantir que aquesta organització diferenciada no constitueixi un impediment a la igualtat, tal com estableix la Llei orgànica 2/2006, no es pot aprovar la renovació del concert”. Un concert que havia estat criticat en diverses ocasions pel sindicat d’ensenyament USTEC-STEs.

Els centres recorreran contra la decisió

El president de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Escoles Lliures de Catalunya (Fapel), Josep Manuel Prats, lamenta que aquesta resolució provisional es basa en la manca d’una documentació que assegura “tenen rebuda amb la data i el registre, la Generalitat es disculpa amb terminis administratius que l’estat d’alarma ha suspès i els dona per no rebuts”.

Assegura que els centres, individualment, presentaran un recurs a la conselleria d’Educació i, en darrera, instància presentaran una demanda contenciós administrativa. També ha apuntat que “el conseller Bargalló fa temps que no vol renovar el concert a aquestes escoles, però no té base legal per fer-ho”.