Consellera de Salut compareixença

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha admès que el departament no sap “amb exactitud” quan començarà a baixar la corba de contagis de coronavirus a Catalunya, tot i que ha afirmat que ara venen “setmanes molt dures”. Ho ha dit durant la compareixença al ple del Parlament telemàtic que s’ha celebrat aquest dimecres.

Hores abans, el president de la Generalitat, Quim Torra, també s’ha referit a la corba de contagis i ha afirmat que algunes projeccions apunten que el pic podria arribar a finals d’abril. Vergés no ha estat tan concreta però ha coincidit amb el president a tornar a demanar un confinament total de Catalunya: “Les primeres dades que tenim semblen indicar que aquest confinament és dur. Si el podem fer més estricte, i si tinguéssim la capacitat de fer aquest confinament total, donaria resultats segur”, ha assegurat.

Un 75 % dels ingressats a les UCI són per covid-19

La consellera de Salut ha afirmat que el departament duplicarà els espais d’unitats de cures intensives (UCI), on ara mateix hi ha un miler de llits, el 75 % dels quals estan ocupats per pacients amb covid-19. Vergés també ha assegurat que es duplicaran altres espais dels hospitals i dels centres assistencials. A Barcelona, per exemple, l’Ajuntament i el Consorci Sanitari habilitaran quatre pavellons esportius per convertir-los en hospitals satèl·lit.

La consellera ha aprofitat per recordar que el virus també afecta la gent jove: “No només és un virus de persones grans. Un 15-20 % de la gent ingressada té entre 20 i 50 anys.

50.000 tests ràpids arribaran divendres

Alba Vergés també ha afirmat que, a banda de la compra sanitària que està fent el Govern espanyol, divendres arribaran a Catalunya 50.000 tests ràpids per detectar el virus i que el departament n’ha demanat 200.000 més.