Pareos, para-sols, mojitos, begudes, massatges… És el que ofereixen a peu de sorra centenars de venedors ambulants que treballen a la platja. És el seu dia a dia per guanyar-se la vida i saben que és un negoci il·legal que persegueix diàriament la policia. Per això, no mostren resistència als agents del Grup de Platges de la Guàrdia Urbana, que habitualment organitzen batudes per denunciar-los i requisar-los el material.

Agents uniformats i agents de paisà accedeixen a la platja i, pràcticament sense presentar-se -perquè els venedors ja saben que són policies-, els en van retirant per denunciar-los. El sotsinspector que lidera el Grup de Platges de la Guàrdia Urbana, Xavi Cavedo, explica que tenen una actitud “esquiva” amb la policia, ja que intenten esquivar els agents. En aquest sentit, Cavedo diu que “hi ha diferents rols” perquè, fins i tot, tenen vigilants que controlen els moviments de la policia i s’avisen entre ells davant l’actuació de la Urbana.

Per això, la policia intervé “de forma grupal”, de manera que diversos agents rastregen alhora una zona concreta de la platja i identifiquen desenes de venedors. També els requisen el material que amaguen sota la sorra.

Augmenta la pressió contra els venedors de mojitos

Durant la batuda, també intervenen moltes begudes com ara llaunes de cervesa, de refresc o ampolles d’aigua. La policia les comissa, tot i que els que més els preocupa són els mojitos. Els venedors n’amaguen els ingredients entre roques o sota la sorra i es converteixen en insalubres. Cavedo remarca que “és un risc per a la salut” i, per això, juntament amb la Guàrdia Civil, n’intervenen mostres i les envien al laboratori de toxicologia de l’institut armat per determinar el tòxic. En cas que doni positiu, investiguen el venedor per un delicte de salut pública, que s’afegeix a la denúncia administrativa de venda ambulant irregular.

No poden pagar les multes

En les batudes, la Urbana denuncia amb una multa els venedors ambulants. Ara bé, la majoria té dificultats per pagar-la. L’Amir n’és un i és amb l’únic amb qui betevé ha pogut conversar perquè parla una mica d’anglès. Diu que li han posat dues multes durant els dos mesos que fa que està a Barcelona, però ni una ni l’altra les pot pagar. És molt jove, fa poc que ha superat la majoria d’edat. A més, no té pis. De moment, viu amb un amic i no sap quin futur li espera aquí.