Els Mossos d’Esquadra investiguen la violació d’una menor de 17 anys a la zona d’oci del Port Olímpic. L’autor hauria estat, suposadament, un intern d’una presó catalana que estava de permís penitenciari, mentre complia una condemna de 9 anys i mig de presó per una agressió sexual quan era menor.

La presumpta violació es va produir la matinada del 4 al 5 de juliol. Posteriorment, la víctima va acudir a una comissaria dels Mossos d’Esquadra per fer la denúncia i va identificar el suposat violador mitjançant el reconeixement fotogràfic. Un cop identificat, els Mossos van comprovar que el sospitós està complint una pena de 9 anys i mig en una presó catalana, per un delicte de violació i dos de temptativa que va cometre el 2012, quan era menor d’edat.

Quan aquesta setmana els Mossos d’Esquadra van notificar als serveis penitenciaris de la Generalitat que el sospitós de la violació era un pres, els responsables de la presó van demanar explicacions a l’intern, dimecres passat, 24 de juliol, davant la qual cosa aquest va reconèixer als professionals del centre que en el moment dels fets era al Port Olímpic i que va interaccionar amb la menor, si bé no va confessar haver estat l’autor de l’agressió sexual.

Segons les fonts dels serveis penitenciaris consultades per l’Agència EFE, el pres havia seguit el programa d’addiccions i de violència sexual a la presó i tenia una bona evolució i suport familiar extern, per la qual cosa des de fa un any i mig se li van començar a atorgar permisos puntuals, ja que havia superat la meitat de la seva condemna. Els serveis penitenciaris, com és habitual en aquest tipus de situacions, han suspès automàticament totes les sortides programades per a aquest pres, així com els permisos per sortir de la presó, i no contemplen concedir-li el tercer grau.

Un 4 % dels presos que segueixen tractament reincideixen

Segons les fonts penitenciàries, la taxa de reincidència a Catalunya de delinqüents sexuals que han seguit un tractament a la presó se situa en el 4 %, davant el 18 % de reincidència en el cas dels violadors que no segueixen cap tractament a la presó. Actualment, a les presons catalanes hi compleixen condemna uns 500 presos per delictes contra la llibertat sexual. Segons les fonts, els permisos que es concedeixen a aquesta mena d’interns que han seguit cursos de tractament pretenen facilitar que recuperin progressivament la seva vida en la comunitat abans de la fi de la condemna, per evitar la reincidència quan hagin saldat el seu deute amb la justícia.