Uns 300 veïns s’han manifestat aquest dissabte al migdia al nucli antic de Sarrià per reclamar que l’Ajuntament protegeixi la finca de Can Raventós, situada entre els carrers de Bonaplata i Fontcoberta.

La Plataforma Defensem Can Raventós s’oposa al pla urbanístic municipal que permet construir-hi una quarantena d’habitatges de luxe. Considera que en l’aprovació del pla hi ha hagut irregularitats administratives i que, a més, incompleix la fitxa del catàleg de protecció del patrimoni arquitectònic de la finca.

Els veïns, que s’han manifestat respectant els protocols sanitaris, reclamen que el consistori arribi a un acord amb l’actual propietari de Can Raventós per permutar l’edificabilitat d’aquest immoble per un altre espai del districte, i que així es protegeixi tant l’edifici com el jardí de la finca perquè passin a ser d’ús públic. En aquest sentit, proposen que l’edifici allotgi un centre de dia per a la gent gran i que el jardí històric es converteixi en un refugi climàtic.

Manifestació de veïns a Sarrià per Can Raventós

Irregularitats en la tramitació, segons els veïns

Aquesta setmana, veïns de la plataforma han tingut accés a una vista de l’expedient que encara no s’ha publicat i han comprovat que les irregularitats que es temien eren certes. De fet, asseguren que en la tramitació del projecte no s’han complert els terminis i els procediments establerts, i el Pla Especial aprovat al setembre no s’adiu a la normativa.

El març del 2019 es va aprovar la suspensió de l’expedient del projecte del pla urbanístic i es va iniciar el període de tres mesos per l’arxivament. En aquest interval de temps, la promotora no va presentar cap documentació per reprendre el projecte. El juny del 2020, és a dir, 11 mesos després que hagués vençut el termini, la promotora va presentar la documentació i l’Ajuntament va donar llum verda al projecte al setembre. Els veïns expliquen que si la documentació es va presentar fora de termini, calia iniciar des de zero el procediment de tramitació.

Un edifici fora de la normativa

Els membres de la plataforma denuncien que l’Ajuntament no ha respectat ni la normativa entesa en el Pla General Metropolità ni la del catàleg de protecció del patrimoni.

En primer lloc, s’afegeix una planta extra que supera l’alçària edificatòria màxima permesa pel PGM. Els plànols de construcció evidencien també que no es respecta la distància de 10 metres entre l’edifici a construir i els immobles contigus i que es sobrepassa la profunditat edificatòria al sector que toca al carrer de Fontcoberta.