Indendi en una nau de Badalona

L’empresa propietària de la nau incendiada a Badalona admet que, tot i tenir constància de l’ocupació, no van denunciar-ho. Expliquen que no ho van fer “per una qüestió d’humanitat” i “per no empitjorar encara més” la situació dels ocupants. En un comunicat, la propietat considera que, en cas d’haver-ho denunciat, tampoc s’hagués resolt res: “Després d’un desallotjament, segur que haguessin tornat a ocupar l’immoble”. Tot i això, afirmen que no estaven d’acord amb el fet que habitessin la nau perquè “no era un lloc adequat per viure”.

Volien un desallotjament pactat

Segons expliquen, la nau és d’una empresa amb diferents inversors que la va comprar amb la intenció de posar-hi un negoci que no es va arribar a desenvolupar o utilitzar-la com a magatzem logístic. Primer la crisi i després la covid-19, expliquen, van anar endarrerint el projecte. En el comunicat afirmen que en el moment de l’ocupació es va avisar els Mossos d’Esquadra per intentar fer un desallotjament pactat que no va ser possible perquè ja havien pres possessió de l’immoble i, per tant, l’única via era denunciar-ho. Aquesta opció es va descartar “després de molts dubtes”.

El paper del sistema, segons la propietat

L’empresa també reflexiona sobre el tipus de societat que permet que passin situacions com aquesta:

“Aquestes persones no viuen allà perquè volen, sinó perquè estan en situació de vulnerabilitat o desprotecció

En aquest sentit, també afirmen que l’Ajuntament de Badalona tampoc va trobar una solució i diuen que “són les administracions les que han d’afrontar un problema real a la nostra societat”.

Per aquest motiu, des de l’empresa asseguren que “en aquest país els propietaris es troben moltes vegades indefensos en situacions d’ocupació” i apunten a dues grans línies d’actuació: la lluita jurídica contra l’ocupació de propietats privades i fer front al “drama social de la immigració il·legal”.

També en referència a les declaracions de l’alcalde de Badalona sobre un expedient sancionador, en el comunicat indiquen que es devia a un endarreriment del pagament de l’impost de l’IBI.