Fa un mes el districte de Gràcia va dictar una ordre de cessament de l’activitat del Casal Popular Tres Lliris per la manca de llicència d’activitats i queixes veïnals per soroll. Tot i això, l’espai juvenil ha continuat amb l’activitat i ha iniciat una campanya per reivindicar la feina del casal, hereu de 25 anys d’autogestió juvenil al barri amb el lema “Ens hi va la Vila” i tenyint de blau els carrers i places.

Blau per reivindicar l’autogestió

Bancs, escales, parets i fanals van aparèixer, fa unes setmanes, pintats de blau, després de cartells anònims. Ja s’ha revelat el misteri. Darrere d’aquesta campanya hi ha el Casal Popular Tres Lliris que vol posar en relleu la història de l’autogestió del jovent a Gràcia. L’Anna, del Casal Popular Tres Lliris, explica que “no hi ha cap altre lloc al nostre barri en què el jovent pugui decidir per si sol, tenir l’autonomia col·lectiva juvenil per decidir com autoorganitzar-se i quines són les seves necessitats. La nostra intenció és això, no parar de fer el que fem i el que fa més de 25 anys fent, que és crear teixit juvenil”.

El casal vol mantenir el seu esperit

Els joves van ocupar l’antiga comissària de Lesseps, al carrer de Nil Fabra, 23, fa cinc anys per continuar amb el projecte d’autogestió juvenil i el 2016 van signar el contracte de cessió d’ús d’aquest espai amb l’Ajuntament. El conveni va acordar que l’activitat del casal havia d’implicar un retorn social al barri, que es garantís la convivència veïnal i que el col·lectiu havia de legalitzar l’activitat.

Aquest últim punt no s’ha fet i la manca de llicència i les queixes veïnals han fet que l’Ajuntament hagi optat per cessar l’activitat del Tres Lliris. Des del casal asseguren que aquesta regulació de la llicència no quedava recollida explícitament en l’acord. “Apareix de forma ambigua, en cap moment, en les negociacions per una cessió d’ús estava sobre la taula”, explica l’Anna que, assegura que, pel Tres Lliris “aquesta llicència d’activitats va en contra de la seva convicció i de la seva línia política d’autoorganització”.

El Tres Lliris opta per la mobilització al carrer

El casal ja va convocar una manifestació en rebuig a l’ordre de tancament i han decidit continuar l’activitat amb xerrades, ioga, salsa, autodefensa. També vindran més protestes. Des del districte de Gràcia esperen que es compleixi el termini que permet al casal presentar un recurs. Els joves diuen que estudien totes les opcions, tot i que creuen que la via ha de ser la mobilització al carrer.