Els veïns de Sant Martí han tornat a sortir al carrer aquest dijous per protestar contra la instal·lació al districte d’una macrocuina, també conegudes com a “dark kitchens” o cuines fantasma. Ja es van manifestar fa dues setmanes a la plaça de la Palmera, i ara ho han tornat a fer i han tallat durant 15 minuts la Gran Via a l’altura del carrer de la Selva de Mar.

Els veïns denuncien que la posada en funcionament d’una cuina de grans dimensions comportarà molèsties de fums, males olors, sorolls i mobilitat. Per això, demanen que aquest tipus d’instal·lacions es traslladin a zones industrials: “A només dos carrers d’aquí hi ha un polígon industrial on no viu ningú: es podria instal·lar allà perfectament, en llocs preparats per a ells on no hi hauria molèsties per als veïns“, diuen en un manifest.

També demanen a l’Ajuntament que actualitzi les ordenances municipals per regular aquesta activitat, que fins ara era minoritària però que, amb la pandèmia i les restriccions a la restauració, és un negoci en auge.

Macrocuines a Barcelona

Les macrocuines són espais que només preparen menjar a domicili, que després reparteixen a través de “riders”. El model de negoci preveu reduir costos compartint espais i és habitual que hi hagi diverses cuines en un mateix local. És per això que el veïnat alerta que els sorolls, els fums i les molèsties es multipliquen. A més del projecte de Sant Martí, al districte de les Corts també hi ha un grup de veïns mobilitzats contra un altre projecte similar al carrer de Felipe de Paz. En aquest cas les obres estan aturades.

En canvi, altres projectes que s’han posat en funcionament sense polèmica a la ciutat són el de l’empresa Not So dark, que fa una setmana va començar a operar a Barcelona amb una gran cuina a la travessera de Gràcia. En el seu cas, expliquen que s’han esforçat a adaptar el local perquè no generi molèsties de fums, sorolls ni mobilitat al veïnat.

També el xef Dani García treballa en dues cuines que ja existien a la ciutat per portar la seva proposta gastronòmica La Gran Familia Mediterránea a casa dels barcelonins.