Mig miler de persones s’han concentrat aquest dijous a la plaça de la Palmera de Sant Martí, al barri de la Verneda i la Pau, per rebutjar el projecte de macrocuina que es vol construir a tocar del Mercat de Sant Martí. Els veïns denuncien que la també anomenada “cuina fantasma” ocasionarà soroll, més deixalles, males olors i problemes de mobilitat al barri i per això demanen que tant aquesta com altres que s’estan construint a Barcelona s’ubiquin en zones industrials.

Els veïns que no volen aquestes cuines, ubicades en locals grans i que es lloguen a restaurants per fer menjar exclusivament a domicili, s’han unit en una única plataforma per canalitzar conjuntament les seves queixes: Veïns Afectats per Cuines Fantasma. “Ens concentrem per protestar contra l’atorgament de llicències per a la construcció d’aquest tipus d’instal·lacions en zones residencials, que afecten el benestar dels veïns”, apunta aquest nou moviment veïnal.

Els ciutadans de la zona de Sant Martí asseguren que no cessaran les accions per aturar la construcció de la macrocuina. Fins ara, s’han organitzat en un grup de WhatsApp per coordinar-se. Per exemple, quan arriba un camió per descarregar material de construcció, els veïns s’avisen entre ells i alguns baixen i intenten aturar-ho.

“Tot en regla”, segons l’Ajuntament

D’acord amb el veïnat, el projecte que aterrarà a Sant Martí vol instal·lar una vintena de cuines. Els residents de la zona s’han reunit amb representants del districte i diuen que l’Ajuntament assegura que ara per ara no pot evitar que aquesta macrocuina s’instal·li al barri. Fonts municipals han explicat a betevé que la construcció del local està encara en una fase molt inicial i que, de moment, tot està en regla.

En canvi, les obres de la cuina fantasma que es volia aixecar a les Corts s’han aturat. En una inspecció, els serveis tècnics van detectar que els treballs no s’adequaven a la llicència sol·licitada. Per això, segons el consistori, els responsables del projecte hauran de demanar una altra llicència que sigui compatible amb els usos de l’espai.

La normativa no regula les “dark kitchens”

Ja fa anys que aquest tipus de negoci prolifera a Barcelona. Actualment, la normativa urbanística vigent a la ciutat no recull aquesta activitat. Això porta els seus impulsors a “jugar amb la normativa”, tal com explica la urbanista Maria Sisternas. “Si es tramita una sola llicència per a un sol espai, és molt més fàcil que no pas que cada restaurant hagi de tramitar la seva llicència“, afirma la també arquitecta.

Sisternas considera que aquest tipus de projectes suposen un major risc per als veïns, ja que hi ha més fogons concentrats, més manipulació, més gasos i també més logística.