La Taula Eix Pere IV, conjuntament amb la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, la Xarxa d’Economia Solidària i altres entitats han presentat el Manifest per un Poblenou cooperatiu. Amb aquest document, proposen iniciatives per impulsar i revalorar el cooperativisme i l’economia solidària al barri en oposició de les grans empreses, els blocs d’oficines i els hotels. Volen combatre la gentrificació del Poblenou que atribueixen a la implementació del pla urbanístic 22@.

Tres mesures per un Poblenou cooperatiu

Bàsicament, el pla proposa tres mesures: bonificar les empreses socials, preservar la petita industria i el comerç local i millorar la distribució i el consum dels béns i serveis produïts des d’aquests sectors. L’objectiu és enfortir el teixit econòmic solidari i aconseguir espais perquè els agents del sector hi puguin desenvolupar la seva activitat. Per exemple, estan treballant perquè l’antiga fàbrica de L’Escocesa, de propietat municipal des de fa dos anys, esdevingui un espai de cotreball per a empreses i entitats socials relacionades amb la zona.

22@, només oficines i hotels?

Des de la Taula Eix Pere IV fa anys que treballen al territori i expliquen que publiquen ara aquest manifest perquè volen fer front a la gentrificació que atribueixen a l’aplicació del pla 22@ al Poblenou i entorns. Consideren que promoure el cooperativisme i l’economia social i solidària és la millor manera de preservar l’essència d’un barri que, adverteixen, acabarà convertint-se en un centre d’oficines i hotels si no es replanteja el model urbanístic. “Si seguim amb aquest model arribarà un punt en què serà un 80 % de treballadors del 22@ i el poc en que quedarà serem veïns del barri” diu l’Albert València, membre de la Taula Eix Pere IV.