Un grup de veïns del Gòtic han denunciat que al carrer dels Còdols s’han produït ocupacions d’habitatges per grups que els fan servir com a narcopisos, a banda d’intents d’ocupar altres habitatges. Afirmen que aquestes ocupacions són, ara per ara, als números 10, 13 i 17, tot i que apunten que es tracta d’una situació que s’arrossega des de fa quatre anys.

Segons han explicat aquests veïns, els narcotraficants “ocupen i intenten fer-ho a qualsevol hora del dia, forçant les portes dels pisos o dels locals amb martells, serres radials o el que faci falta”. De fet, apunten que, encara que ja hi hagi un pis o un local ocupat per algun narcotraficant, “es barallen entre grups per prendre’s els locals, i si cal, ho fan a cops de matxet”. En aquest sentit, apunten que “tenim por perquè ens amenacen, quan els recriminem quelcom”, un fet que es reforça quan, detallen, “truquem a la policia quan presenciem ocupacions, intents d’ocupacions o baralles i no ve“, i quan ho fan, concreten, “poden arribar a trigar tres hores a presentar-s’hi”. I es pregunten: “La policia està per evitar delictes o només actua quan hi ha un delicte?”

En aquest sentit, aquest grup de veïns han recollit signatures al barri i han presentat una trentena d’instàncies a l’Ajuntament per demanar més presència policial i també han adreçat una carta als Mossos d’Esquadra per explicar-los la situació.

L’entitat veïnal Fem Gòtic ha apuntat que “aquest fenomen també es dona a altres carrers, tot i que aquest tipus d’ocupacions són, sobretot, al carrer dels Còdols”, explica una portaveu. Altres carrers on també han detectat ocupacions de pisos amb finalitats delictives són al carrer d’en Serra i al d’en Roca. Després de la darrera macrooperació policial contra el narcotràfic duta a terme a l’inici d’aquest estiu al Raval —mitjançant Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Urbana—, en què es van arrestar 50 persones, part de l’activitat delictiva relacionada amb la venda i el consum de droga s’ha traslladat als barris veïns, malgrat algunes alertes noves detectades al Raval mateix.

Solucions més enllà de les policials

Fem Gòtic coincideix amb el grup de veïns del carrer dels Còdols a l’hora de demanar més presència policial, però matisa que ha de ser “per fer feina d’investigació sobre el que passa avui, i per fer prevenció” per evitar noves ocupacions. Amb tot, l’entitat assegura que “en paral·lel calen projectes socials per resoldre el problema d’arrel”, que, segons ha assenyalat la portaveu veïnal, requereixen “destinar els pisos buits a habitatge social“.