El veïnat dels Jardins de la Ca l’Alena, a la Marina de Port, ha demanat a l’Ajuntament que converteixi l’espai d’aparcament situat entre els carrers de la Mare de Déu de Port i del Foc en àrea verda. L’objectiu és evitar que hi aparquin vehicles de persones que es dediquen a la recollida de ferralla i que tenen fins a vuit vehicles estacionats de manera permanent. Es tracta d’un grup d’una trentena de persones que utilitzen l’espai com a zona d’operacions i fa quatre anys que, segons els veïns, generen situacions incòmodes en aquesta zona. L’Ajuntament s’ha compromès a estudiar la proposta.

Aquestes molèsties es van originar des que es va implementar l’àrea verda en una altra part del barri i aquestes persones, diuen els veïns, es van traslladar cap als Jardins del Port Romà, on passen bona part del dia. Entre el verd d’aquests jardins emmagatzemen tota mena d’objectes que després venen com a ferralla o com a peces de segona mà. També amaguen estris personals, menjar i llencen molta brossa. El veïnat alerta que han vist recentment rosegadors i demanen a l’Ajuntament que netegi i podi tota aquesta àrea.

Uns jardins que queden oberts al vespre

Quan arriba la nit, l’activitat de les persones que recullen ferralla es trasllada als Jardins de Ca l’Alena. Hi pernocten entre 12 i 30 persones, segons l’època de l’any. Els residents del conjunt residencial que envolta el parc, i que és conegut com La Pantera Rosa, expliquen que aprofiten les porxades per fer les seves necessitats i altres accions sorolloses que impedeixen el descans dels veïns i degraden l’espai.

Aquests jardins s’haurien de tancar cada nit, però el veïnat denuncia que sempre queda algun accés obert o algun cadenat per posar. “És feina de l’Ajuntament comprovar que l’espai quedi ben tancat”, explica una veïna a betevé, desesperada per les olors i el soroll que ha de suportar perquè les finestres de casa donen a la part de l’interior d’illa, plena habitualment de matalassos.

El districte de Sants-Montjuïc ha dit al veïnat que actuarà perquè l’espai quedi correctament tancat a les nits. Així ho ha expressat la regidora Raquel Gil a l’audiència pública celebrada aquesta setmana. Gil s’ha compromès a reforçar també la neteja i la presència de la Guardia Urbana en tot aquest entorn tan tensionat.

Un incendi posa fi a la paciència del veïnat

La situació no és nova, però un incendi recent a l’interior dels Jardins de Ca l’Alena ha fet reaccionar al veïnat, que ho ha denunciat als Mossos d’Esquadra. Una dona que dormia en aquest interior d’illa va decidir calar foc de manera intencionada a un matalàs. El foc va afectar un dels locals que tenen accés per l’interior d’illa i que té desperfectes per un valor de 10.000 euros.

La gran fumerada negra va arribar fins als habitatges i ha creat la por entre el veïnat que un fet similar es pugui tornar a repetir. Des de llavors els veïns s’han organitzat i vigilen nit i dia l’espai. Han creat un grup de WhatsApp i si passa qualsevol cosa baixen de seguida. “Els veïns que estan més a prop fan fotos i així estem tots al cas”, ha relatat la veïna Montserrat Carrasco.