El regidor d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, diu que “no hi ha una solució definitiva” per reduir la pressió turística que pateixen espais com el Parc Güell o el turó de la Rovira. Així ho va manifestar al darrer Consell de Barri de Can Baró. Amb l’arribada del bon temps torna l’augment de visitants a la ciutat i les seves conseqüències menys desitjades. Per exemple, les queixes per excés de soroll i vandalisme que hi ha, sobretot a l’estiu, al turó de la Rovira, o la indignació dels usuaris de les línies de bus 24 i V19 que es col·lapsen sovint pels turistes que van al Parc Güell.

El regidor va expressar que “cal canviar el relat sobre el turó de la Rovira” i que la gent entengui que es tracta d’un museu a l’aire lliure i una zona arqueològica i no “d’un lloc bonic amb vistes a la ciutat”. Per això va dir que s’està treballant de manera insistent amb els operadors turístics i que caldrà molt de temps perquè canviï aquesta percepció. “Serà una batalla complicada de difondre i fer entendre”, va afirmar categòricament. La instal·lació l’any passat de tanques per barrar el pas al cim del turó a partir de les 20 h ha suposat alguna millora, tot i que ara el problema s’ha traslladat a d’altres punt de la muntanya.

Reduir visitants al Parc Güell

Durant la sessió veïnal, Rabell també va explicar algunes de les mesures que s’estan aplicant al Parc Güell, com la supressió de la venda d’entrades a taquilla (ara només es poden comprar de manera anticipada), que ha suposat una reducció d’uns 3.000 visitants al dia, o els reforços de la línia 24, amb un vehicle més els dissabtes i festius, i del V19, amb un més els dissabtes i dos els dies festius. També va anunciar que hi haurà agents cívics als busos per controlar que es respectin les normes de comportament dins els vehicles, tasca que normalment els conductors no poden assumir.

A més llarg termini, Rabell va explicar que quan es posi en funcionament la futura estació de Sanllehy de l’L9 de metro, prevista per al 2027, s’espera que disminueixi la pressió que pateixen els busos que passen pel Parc Güell. Aquest fet, però, no suposarà la solució final, que segons el regidor del districte passa per una “governança diferent dels fluxos turístics”, com disminuir el nombre de creuers que fan escala a Barcelona i d’on desembarquen milers de persones que congestionen el centre de la ciutat i tensionen l’espai públic.