Una de les pràctiques habituals a l’estiu és prendre el sol en piscines o platges, així com fer pràctiques esportives a l’aire lliure. Els raigs del sol tenen un fort impacte sobre la nostra pell i és molt important prendre les mesures necessàries per protegir-la correctament de la radiació solar, fins i tot els dies en què el cel està ennuvolat. La suma d’hores que passem al sol és molt elevada. La dermatòloga Carmen Sastre explica les mesures de protecció imprescindibles que cal seguir.

Mesures diàries

Els consells que hem d’aplicar durant l’estiu quan sortim al carrer són els següents:

  • Evitar passejar per les zones amb sol excessiu i evitar sortir a les hores de molt sol en l’horari de 12 a 16 h.
  • Protegir la cara, les mans i les zones que estaran més exposades a la radiació amb crema solar.
  • Mantenir una hidratació constant.
  • Allunyar-nos de les finestres.

Cal destacar que els dies que el cel està ennuvolat també cal seguir una rutina de protecció solar. Encara que la radiació minva fins a un 50 %, el risc de cremades hi és.

Mare i fill banyant-se en una piscina a l'estiu

Com aplicar la crema solar adequada

Per totes les activitats que requereixen una llarga i forta exposició al sol, cal tenir presents les següents mesures: primer de tot, escollir una bona crema o filtre de protecció solar.

  • Adults. Es recomana a partir del filtre 30, ja que la protecció pot durar fins a una hora. L’aplicació de la crema cal fer-la amb 15 minuts d’antelació abans d’arribar al lloc en qüestió i un cop estiguem remullant el cos cal aplicar-la cada dues banyades de 20 minuts. Si el cos no entra en remull, cal reaplicar-la cada hora a les zones més exposades al sol. En el cas que la nostra crema fos resistent a l’aigua (“waterproof”) cal aplicar-la cada quatre banyades. L’aplicació de la crema, però, també depèn de la suor o el contacte amb l’aigua.
  • Infants. Evitar portar els menors de sis mesos a la platja, i més en les hores de sol fort (de 10 a 16 h). Els elements de protecció adequats per als infants són una protecció tèxtil, els anomenats filtres físics, com poden ser les samarretes anti-UV i una aplicació de crema molt repetida, cada dues hores (tenint en compte els cops que es banya l’infant o la quantitat de suor que produeix). Els casos dels nens amb pell atòpica o al·lèrgica necessiten una protecció tot l’any i amb filtres físics.

La manera correcta de netejar els teixits anti-UV és amb aigua freda i sense suavitzant, ja que aquest producte malmet i elimina els elements químics que protegeixen del sol i, per tant, produeix una pèrdua de les propietats del teixit.

Teixit amb protecció de filtres solars

Tipus de raigs ultraviolats

Existeixen cinc tipus de raigs ultraviolats que componen la llum solar. El que més ens afecta és l’ultraviolat A, són els raigs que travessen els núvols i els vidres i que, per tant, penetren a la nostra pell. És la causa de les reaccions al·lèrgiques, les taques, el fotoenvelliment i les reaccions fototòxiques.