Fa cinc anys que es va inaugurar la rambla de Sants, però el projecte urbanístic del calaix encara no està acabat. Falta executar-ne la tercera fase, que preveu reurbanitzar la banda mar de la rambla. El projecte afecta uns 25 immobles situats al llarg dels carrers de Burgos i de la Riera de Tena que s’han de tirar a terra per construir-hi zones verdes, habitatges, equipaments i vials. En total hi ha un centenar de veïns afectats que tenen dret a reallotjament. Fa 19 anys que saben que els habitatges on viuen estan pendents d’enderroc i des del 2016 esperen que l’Ajuntament els assigni un altre habitatge.

L’edifici que s’ha de construir per allotjar els veïns afectats pel pla urbanístic s’hauria d’aixecar al solar situat a la cruïlla dels carrers de Burgos i de la Riera de Tena. El 2016 l’Ajuntament va enderrocar les estructures que hi havia amb la promesa d’iniciar els tràmit per construir-hi el bloc de pisos. El calendari marcat pel consistori preveia que els veïns afectats estarien reallotjats el 2019. Però el solar continua buit i, fins i tot, fa alguns mesos els veïns es van assabentar que l’Ajuntament planejava adequar-lo com a àrea d’esbarjo per a gossos, un projecte que el mateix districte de Sants-Montjuïc ha confirmat a betevé que va estudiar, tot i que finalment l’ha descartat.

cases calaix sants

Dues dècades vivint en habitatges sense manteniment

Aquest grups de veïns fa 19 anys que són conscients que en algun moment hauran de marxar de casa seva perquè els habitatges on viuen estan afectats. La majoria són llogaters i lamenten que els darrers anys els propietaris no han fet un bon manteniment dels immobles donat que en un futur hauran d’anar a terra.

Els habitatges i les zones comunes cada cop estan pitjor
Josep Beltrán, veí

El fet que les expropiacions i els enderrocs s’hagin dilatat en el temps afecta el dia a dia d’aquestes persones, ja que cada any que passa els habitatges estan més degradats. “Cada cop va a pitjor. L’Ajuntament ens va prometre que els habitatges per reallotjar-nos estarien acabats abans del 2019. Però el que demanem ara és que ens expliquin com a mínim el nou calendari perquè no ens diuen res”, es queixa un dels veïns afectats del carrer de Burgos.

busties veins calaix sants

Un projecte per guanyar 7.600 metres quadrats d’àrees verdes, habitatges i equipaments

La tercera fase del calaix de Sants correspon a la reurbanització de la banda mar dels Jardins de la Rambla de Sants. El projecte que ha estat aturat aquests darrers anys afecta uns 25 immobles que caldrà enderrocar si es volen reurbanitzar els 7.600 metres quadrats previstos. El projecte que es va presentar al veïnat fa set anys preveu destinar gairebé la meitat de l’espai a àrees verdes. La resta dels solars, un 20 %, s’han reservat per fer-hi habitatges, oficines i locals comercials i un 14 %, per a equipaments.

L’Ajuntament millorà els Jardins de la Rambla de Sants aquest any

L’Ajuntament de Barcelona modificarà alguns elements dels Jardins de la Rambla de Sants, estrenada el 2016, amb l’objectiu de preservar el descans dels veïns, després de les queixes constants per incivisme a la zona. A la Comissió de Govern a l’Ajuntament del maig es va concretar que s’hi invertiran 670.000 euros, diners que serviran per actuar en 10.000 metres quadrats de l’espai amb l’objectiu de traslladar les zones d’estada i millorar els espais enjardinats, que es troben en força mal estat.