Finalment, el Nou Hospital Evangèlic (NHE) comença a agafar forma. Aquest dijous s’ha posat la primera pedra per a aquest equipament, concertat amb la salut pública, que donarà cobertura assistencial als districtes de Sant Martí i Ciutat Vella de Barcelona.

Un edifici respectuósn amb el passat i l’entorn

El centre estarà enllestit, en principi, el primer trimestre del 2023. Serà un edifici de 10.000 m2 amb 190 llits i estarà ubicat a la superilla del Poblenou, al carrer de la Ciutat de Granada, 108-110. Estarà principalment destinat a persones grans amb patologies cròniques complexes, amb necessitats de rehabilitació intensiva i necessitats neurològiques i psicogeriàtriques.

L’edifici del NHE vist des de la superilla

L’edifici respecta la façana protegida de les cotxeres d’autobusos de TMB i ha estat projectat per l’estudi PMMT Arquitectura.  El projecte de l’hospital s’ha construït en diàleg amb els parcs de l’interior de l’illa i de la plaça de Dolors Piera.

El NHE vist des de la plaça de Dolors Piera

L’hospital es troba actualment a Gràcia

La seu actual del NHE està situada al carrer de les Camèlies, a Gràcia, i deixarà d’estar en funcionament quan el Nou Hospital Evangèlic obri portes el primer trimestre del 2023.

L’hospital ja té 140 anys de vida a Barcelona i des del 1879 ha tingut fins a set seus diferents. La de Gràcia es va inaugurar l’any 1969.

Per fer realitat l’hospital, la Fundació s’ha venut el patrimoni. L’edifici del carrer de les Camèlies ha estat adquirit per l’Ajuntament i el Nou Hospital Evangèlic s’ha hipotecat durant els propers anys en un terreny de concessió administrativa al Poblenou. De fet, la concessió serà per 50 anys i, a partir d’aquí, l’equipament passarà a ser de titularitat pública.

Assumirà càrrega de treball de l’Hospital del Mar

El NEH cobrirà part de les necessitats sociosanitàries tant del districte de Sant Martí com el de Ciutat Vella. I falta en fa, perquè barris com el del Poblenou tenen un dèficit històric pel que fa a aquest tipus de serveis. De fet, part de la càrrega de treball de l’Hospital del Mar acabarà derivada cap a aquest hospital concertat, especialitzat a atendre gent gran en la seva darrera etapa de vida.

Model d’habitació del NHE