Els treballadors d’Endesa han convocat una jornada de vaga de 24 hores aprofitant que aquest divendres hi ha junta d’accionistes de la companyia a Madrid i es fa efectiu el relleu en la presidència. Uns 400 treballadors, dels 2.000 que l’elèctrica té a Catalunya, s’han concentrat a les portes de la seu de la companyia a Barcelona, al carrer dels Almogàvers, per després marxar en manifestació fins a la plaça de Sant Jaume.

Vaga treballadors Endesa

Segons Ricard Serrano, secretari general de la secció sindical de CCOO d’Endesa Zona nord-est, la vaga arriba després que l’empresa s’hagi aixecat de la taula de negociació del conveni col·lectiu el desembre passat, després de dos anys de reunions. Per Serrano, no pot ser que una empresa que té uns beneficis de més de 1.700 milions d’euros anuals no tingui conveni i que els treballadors estiguin cada cop en condicions més precàries. Els sindicats denuncien diferències salarials del 14 % , l’eliminació de càrrecs intermedis, sous mileuristes i problemes per retenir els treballadors amb més talent.

Els sindicats atribueixen l’inici dels problemes a Endesa al moment en què la multinacional Enel va prendre el control de la companyia, l’any 2009. Asseguren que el grup italià no només no ha incrementat els clients, sinó que no inverteix suficient en el manteniment de la xarxa i, a més, ha reduït un 30 % la plantilla.

La tarifa d’empleat, al centre de les desavinences

Fonts d’Endesa han criticat a betevé la manca de voluntat negociadora dels representants sindicals durant els 14 mesos que han estat treballant totes dues parts a la Mesa de Negociació. La companyia situa la tarifa de l’empleat com a principal punt de conflicte. Es tracta d’una tarifa elèctrica més econòmica de la qual es beneficien tant els treballadors en actiu com també els que ja estan jubilats. Endesa diu que vol mantenir aquest “benefici social” per al personal en actiu però ajustant-lo als nivells de consum que es reclamen al conjunt de ciutadans. Segons l’elèctrica, mentre el consum mitja d’una llar espanyola és d’entre 2.200 kWh/any i 3.900 kWh/any, en el cas del personal d’Endesa és de 8.913 kWh/any.

Pancarta vaga treballadors Endesa

Mes aturades després de Setmana Santa

Els treballadors asseguren que aquesta vaga és la primera d’una sèrie de mobilitzacions que duran a terme a partir del 22 abril.