incivisme barcelona

Durant el 2021 es van interposar més de 55.000 multes per incomplir ordenances municipals a Barcelona. L’acció incívica més castigada va ser la consumició de begudes alcohòliques a la via pública. Es van interposar 24.799 sancions per aquest motiu. La quantitat de la multa oscil·la entre els 30 i els 100 euros. Precisament, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va proposar que s’augmentés el topall als 1.000 euros. Són dades que ha avançat el programa ‘Via 15’ abans que l’Ajuntament faci el balanç oficial del 2021 i del primer semestre del 2022.

La venda ambulant, ja sigui de menjar i begudes o d’altres productes, com ara joguines, està en segona posició, amb 20.093 multes. Molt per sota, trobem les sancions econòmiques per fer massa soroll, amb 8.934. I a força distància, el quart acte incívic més denunciat el 2021 va ser el d’escopir, orinar i defecar a la via pública, amb 2.747 multes.

Sancions més desconegudes

Aquestes són les quatre tipologies d’incivisme més castigades durant l’any passat. Estan regulades per diferents ordenances que també inclouen altres tipus de faltes, algunes de les quals no són tan conegudes, com ara practicar alguns jocs o esports al carrer que puguin comportar molèsties per als veïns. Aquesta falta va fer que la síndica de greuges anterior demanés revisar l’ordenança. La prohibició es va retirar dels parcs i places el 2019.

Tampoc no es permet anar despullat pel carrer o bé vestir tan sols un banyador. No es permet oferir rentar el parabrisa del cotxe quan aquest servei no ha estat sol·licitat o bé dutxar-se amb sabó o altres elements d’higiene a les dutxes de la platja. Aquestes sancions arriben, com a màxim, als 3.000 euros en els casos més greus. La multa més alta a Barcelona pot costar fins a 30.000 euros, per sol·licitar o acceptar serveis sexuals retribuïts en zones de trànsit públic, a les proximitats de llocs destinats a l’ús per part de menors a la via pública o quan puguin generar un risc per a la seguretat vial.

Tot plegat són sancions recollides en ordenances municipals. Ara bé, més enllà de l’Ajuntament, les multes més posades a Barcelona van ser per infraccions de trànsit i dels radars de velocitat.