Interior llibreria

(ACN).- La pandèmia ha generat un tap en la publicació de manuscrits a les editorials catalanes, la majoria dels quals ha ajornat l’arribada de volums a les llibreres. Ho constaten una desena de segells, que també reconeixen que han hagut de retardar la resposta als autors dels textos. En alguns casos, com el de Periscopi o Males Herbes, fins i tot tenen cancel·lada l’admissió de manuscrits. Les empreses avancen que tenen tancat el pla editorial pel 2021 i ja treballen en el del 2022 i alguns, com Anagrama, fins i tot en el del 2023. Les editorials apunten que han rebut un alt nombre de llibres sobre el coronavirus, tant d’assaig com de ficció, malgrat que són contràries, per ara, a publicar sobre la temàtica.

La pandèmia de coronavirus i l’estat d’alarma va obligar les editorials a cancel·lar les publicacions previstes en un moment àlgid per al sector com Sant Jordi, que van haver d’ajornar-se al mateix any o al 2021. Com recorda Glòria Gasch, editora de Columna, els llibres previstos per publicar van quedar confinats i a partir de llavors, reconeix, “tot va ser una cadena”. L’editora creu que és una situació “atípica” que ha obligat a refer tot el pla editorial i a reprogramar-ho tot.

Des d’Ara Llibres i Amsterdam admeten que el context ha fet que s’ajornin les novetats, es replantegi la programació d’alguns títols i que s’espaï una mica més la publicació. Males Herbes admet que hi ha hagut “un tap” perquè s’ha estat un parell de mesos sense publicar i el que havia de sortir entre el març i el maig “va quedar congelat i s’ha desplaçat”.

Augment dels manuscrits rebuts

Una de les conseqüències també d’aquesta situació és que les persones han tingut més temps per escriure i, consegüentment, les editorials han rebut molts més originals. Anagrama creu que hi ha hagut un creixement de presentació d’originals “notable” i posen com a exemple el premi Herralde de novel·la del 2019, que va rebre 700 originals l’edició anterior, mentre que en l’actual ha arribat als 900. El premi català –que s’obria al setembre– va passar de 30 a 80.

Columna també ha rebut més manuscrits. Per contra, admet Gasch, les respostes de l’editorial als autors s’han retardat: “No podem respondre amb poc temps, al contrari, si abans responíem en dos mesos, ara en triguem uns sis i hem de donar prioritats als autors que tenim contractats“. Ramon Mas, de Males Herbes, també assegura que “s’ha disparat” la recepció d’originals malgrat que ara no n’admeten.

Per la seva part, Sandra Ollo, directora i editora de Quaderns Crema, explica que van rebre “moltíssims” manuscrits, especialment entre el juny i octubre, una gran part dels quals són d’autors de l’editorial, que estaven treballant en els seus textos. En el cas de Periscopi, Aniol Rafel explica que des d’abans del confinament ja rebien molts originals fins al punt que s’endarrerien molt amb les lectures, les valoracions i la resposta als autors. Per això, van decidir tancar l’admissió d’originals de manera provisional i no l’han tornada a obrir.

llibres gratis

Canvis en els plans editorials: planificació a llarg termini

La situació ha fet que les editorials tinguin gairebé tancat el pla editorial del 2021 i pensin ja en el del 2022. “Mai està tancat del tot, però hi ha molts llibres que han passat del 2020 al 2021”, assegura l’editora de Columna. En aquest sentit, Gasch adverteix que no es poden publicar més llibres. “La sobreproducció no tocava abans i no toca ara”, reflexiona.

“Potser ens hem de replantejar el ritme i l’ajornament de publicacions, fa que hi hagi un petit tap”, diu Obiols, que admet que ja tenen tancada la programació de 2021 i la de 2022 pràcticament també, i ara miren nous llibres per a l’any 2023. Des de Comanegra, Joan Sala reconeix que entren “més manuscrits que mai”, però que no “de manera exagerada”. “Nosaltres ja vam dir que de la segona part de l’any editaríem la meitat del que teníem previst i són llibres que han passat al 2021”. L’editorial treballa en les publicacions del 2022.