(ACN / Redacció ) Una investigació liderada per la UAB ha constatat que injectar vacunes anticonceptives als senglars és una eina que funciona per reduir-ne la població, especialment si s’utilitza en exemplars de femelles joves. És la principal conclusió d’una recerca que es va iniciar el 2017.

Des d’aleshores, s’han vacunat 192 senglars dels Parcs Naturals de Collserola i Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i els investigadors han detectat que el vaccí funciona “gairebé de forma permanent” en les femelles en època de pubertat, mentre que les adultes necessiten noves dosis al cap d’un any. En el cas dels mascles, l’eficàcia és menys evident.

A partir del 2022, l’estudi entra en una nova fase en què s’analitzarà el comportament dels animals en un perímetre tancat. El projecte ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona, principal institució promotora, i ha estat coordinat pel Grup d’Investigació sobre Infertilitat (GRI-BCN) de la UAB. Hi han participat també membres del National Wildlife Research Centre (NWRC) dels EUA, de l’Animal and Plant Health Agency (APHA) de Gran Bretanya i de The Botstiber Institute for Wildlife Fertility Control.

Cada vegada més a prop de la ciutat

La població de porcs senglars és abundant a la rodalia de Barcelona i això fa que sovint, els animals s’acostin als barris més propers a Collserola a la recerca de menjar i provoquin destrosses.

Augmenten els atacs de porcs senglars a Collserola per la mala praxi d’alguns visitants

De fet, aquest estiu es van triplicar les incidències comunicades a la Guàrdia Urbana per la presència de senglars a la via pública, respecte de l’any anterior. Si l’estiu del 2020 es van comunicar 98 incidències, en el d’aquest any n’hi ha hagut 298.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a