Els intents de negociació no han estat suficients per evitar la vaga convocada pels sindicats d’ensenyament. Segons ha explicat la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, “la negociació amb el departament ha avançat, però no ha estat suficient, de moment”. Per aquest motiu, assegura, “USTEC manté la vaga dels dies 25 i 26 de gener“.

Per la seva banda, la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, ha defensat que la proposta actual ja “tancaria l’època de les retallades” i demana un “mínim exercici de realisme i pragmatisme”.

Un pas endavant en qüestions pendents

Aquest dijous, els sindicats s’han reunit amb el departament en una mesa sectorial per parlar de les reivindicacions. En la trobada els sindicats han valorat positivament la contraproposta d’Educació: “Ho han millorat i han afegit l’equiparació del professorat tècnic de formació professional”, explica Segura. Tot i això, diuen, “és un pas endavant, però creiem que cal afegir-hi altres qüestions indispensables”.

Entre d’altres, USTEC demana la reducció de dues hores lectives del professorat major de 55 anys, una fórmula o pacte perquè els interins que no aconsegueixin plaça no perdin la possibilitat de treballar pel departament i una negociació de les condicions de l’avançament de curs.

De la reunió d’aquest dijous, no se n’ha sortit amb una nova data per continuar negociant en els propers dies, segons han indicat tant el departament com els sindicats. USTEC espera que siguin convocats com a comitè de vaga la setmana que ve. 

proposta de consultar als docents

Alguns sindicats, com CCOO, plantegen fer una consulta als docents sobre l’acord que els proposa Educació i preguntar si són partidaris de subscriure’l o bé continuar amb les mobilitzacions. CCOO ha impulsat una consulta entre els seus afiliats però defensa que tots els docents –uns 85.000 al sistema públic- “tenen dret a tenir veu” en el conflicte.  Altres sindicats com UGT estan estudiant si sumar-se a la consulta, que seria telemàtica i que s’hauria de fer en els propers dies, ja que la vaga és la setmana que ve.

Vagues d’educació i sanitat: 25 i 26 de gener

En tot cas, tot i els avenços, USTEC assegura que, de moment, manté la vaga, que s’ha unificat amb la de sanitat, que també se celebrarà el 25 i 26 de gener. Els sanitaris també s’aturaran el dia 28. Els dos col·lectius han decidit unificar les protestes amb el lema “Sense sanitat estem morts i sense educació no hi ha futur”.