(ACN/Redacció) De moment no hi ha hagut acord per aturar la vaga de taxistes que coincideix amb el saló audiovisual ISE, que se celebrarà d’aquí a 15 dies a Barcelona. Tito Álvarez, portaveu d’Élite Taxi, assegura que taxistes i administració estan “d’acord amb el contingut”, però no en la forma ni els terminis. Per això afegeix que de moment l’aturada es manté. “Cal acabar de dialogar i negociar fins que arribem a un acord”, ha afegit el representant de l’entitat. Els taxistes no descarten convocar alguna mobilització o acció com a mesura de pressió.

La Generalitat confia poder aturar la protesta amb un paquet de mesures que inclou canvis normatius amb més sancions pels incompliments del sistema tarifari. L’executiu també planteja una actualització del decret llei d’empreses de mediació dels taxis que podria estar llesta “d’aquí a set o nou mesos”, segons el Departament de Territori.

Més sancions i canvis en empreses intermediàries

El Departament de Territori proposa revisar la normativa que regula les empreses d’intermediació com Free Now, a qui els sindicats de taxis demanen que es posi límit perquè no pugui concentrar més d’un 15 % de llicències. El govern no ha detallat en quin sentit aniria la modificació i s’ha limitat a dir que serviria per “actualitzar” una norma del 2016, que ha quedat “desfasada”.

Pel que fa al calendari ajustat de 10 dies per modificar el text legal que havien donat entitats com Élite Taxi, el govern insisteix que un decret no es pot fer “d’un dia a l’altre” i assegura que si comencen a treballar immediatament pot estar llest el tercer trimestre de l’any.

Més VTC durant grans esdeveniments

D’altra banda, per “reequilibrar” un sector en conflicte des de fa anys, la conselleria obre la porta a fer una excepció i ampliar el nombre de VTC que poden circular durant els grans esdeveniments, com ara el Mobile World Congress (MWC), en una fórmula que encara està per determinar.

Aquesta mesura podria beneficiar els prop de 800 VTC tradicionals que hi ha a Catalunya, que també s’han mobilitzat aquesta setmana. Precisament, el govern també planteja consensuar amb l’AMB una modificació del Decret llei 9/2022 per “establir condicions específiques” per facilitar l’expedició de permisos als titulars de VTC tradicionals.

Futura llei del taxi

Tenint en compte que el conflicte fa anys que dura i que diverses normatives han acabat als jutjats, la Generalitat també obre la porta a iniciar la negociació d’una futura llei del taxi que substitueixi l’actual, del 2003. Es tracta d’una mesura a llarg termini per ordenar el sector, ja que les lleis requereixen un consens majoritari al Parlament.