vaga ensenyament gener 2023
Foto: Jordi Borràs (ACN)

Queden poc més de 10 dies per a la vaga convocada per sindicats d’ensenyament i de sanitat. Mestres i metges tenen previstes dues jornades de mobilitzacions, el 25 i el 26 de gener. Els sanitaris, a més, s’aturaran el dia 24. Ara, els dos col·lectius han decidit unificar les protestes amb el lema “sense sanitat estem morts i sense educació no hi ha futur”.

Tres dies de protestes

El primer dia de vaga, el 25 de gener, han convocat una concentració a les 11 h, a la plaça de Sant Jaume, i després tenen previst fer una manifestació fins al Parlament de Catalunya. L’endemà, el 26 de gener, es faran mobilitzacions descentralitzades arreu del territori i dissabte, dia 28, han convocat una “gran concentració” a la plaça de Sant Jaume, a les 11 h.

Les reivindicacions dels dos col·lectius

La reivindicació principal de metges i sanitaris és que es reverteixin les retallades. Pel que fa al personal sanitari, el sindicat Metges de Catalunya reclama que s’incrementin els facultatius al sistema de salut i que el govern català tingui la voluntat de contractar més metges.

Una altra demanda és la d’apujar-los el sou, ja que asseguren que actualment són els que cobren menys d’Europa. També demanen reduir les visites a la primària.

Pel que fa als mestres, el sindicat majoritari USTEC-STEs demana millorar les condicions salarials del col·lectiu i un pacte d’estabilitat del personal interí. També reclamen augmentar la inversió en educació fins al 6 % del PIB, una equiparació salarial dels professors de formació professional (FP) i la reducció de dues hores lectives per als majors de 50 anys.

El proper dijous, 19 de gener, sindicats i Departament d’Educació tenen previst celebrar la darrera reunió abans de les protestes. Serà l’última oportunitat per intentar aturar la vaga.