El director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, ha atribuït a grupuscles d’extrema dreta els aldarulls “molt violents” d’aquest divendres al centre, després d’una concentració de protesta contra les restriccions per la covid-19. Inicialment la concentració es va desenvolupar amb normalitat, però de cop van començar els aldarulls i la confrontació amb les forces policials. Segons els Mossos, amb els manifestants pacífics de col·lectius que protestaven per les mesures restrictives preses pel govern s’hi van barrejar “grups més radicals” que res tenien a veure amb les reivindicacions que havien originat les convocatòries. Ferrer ha explicat a Catalunya Ràdio que els últims a incorporar-se van ser els grups d’extrema dreta, que van acabar causant els aldarulls posteriors. Segons ha explicat, els grupuscles d’extrema dreta anaven preparats per fer llançaments amb pirotècnia a la línia policial i crear el caos al centre.

Admeten que no havien previst la violència dels aldarulls

Els Mossos d’Esquadra han admès que no esperaven els aldarulls i saquejos, i van haver d’adequar la seva reacció sense preveure-la. Alícia Moriana, comissaria de la regió metropolitana nord del cos, així ho ha reconegut en una entrevista al 3/24: “Érem conscients que hi havia una concentració feta per xarxes i teníem sospites que podrien haver-hi grupuscles de persones amb caire més radical, però no havíem previst la violència que aquestes persones han exercit”.

Moriana ha comentat que els Mossos havien preparat un dispositiu preventiu i reactiu en previsió que pogués haver-hi algun grup radicalitzat, i que per això van fer un filtratge amb equips d’ordre públic a les entrades a la plaça de Sant Jaume, gràcies al qual es va detectar objectes contundents com bengales, ampolles, pintura o petards. Però més tard els fets van superar les expectatives i els aldarulls van acabar desenvolupant un caràcter violent que no esperaven, i es van arribar a saquejar dues botigues de material i roba esportives. Al llarg de la nit hi va haver 14 detinguts, dos dels quals menors. Es van comptabilitzar 23 agents ferits lleus i set persones ateses pel SEM. Es va cremar mobiliari urbà, com papereres i contenidors.

Colau i Sàmper condemnen els fets

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, també ha fet un tuit en què afirma que els Mossos perseguiran els que aquest divendres van practicar la “violència extrema” a la via Laietana i carrers adjacents. “Cap espai ni concessió als que busquen la desestabilització practicant violència extrema en un moment tan crític en la lluita contra la covid-19”, ha escrit el conseller.

L’alcaldessa, Ada Colau, també ha fet un tuit per condemnar la “violència” que hi va haver aquest divendres al centre de la ciutat. “Estem en un moment complicat i el que més necessitem és cuidar-nos i cooperar per millorar la situació”, ha escrit l’alcaldessa, qui ha volgut mostrar el seu suport a les forces policials.

L’Ajuntament denunciarà les pintades a la Fiscalia de Delictes d’Odi

Al llarg del recorregut de la mobilització, un grup de manifestants van fer diverses pintades amb consignes i simbologia neonazi. Aquest dissabte al matí no en quedava ni rastre. Des de l’Ajuntament de Barcelona han ordenat netejar-ho immediatament. Així ho ha anunciat el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, en un tuit en què ha assegurat que el consistori denunciarà les pintades a la Fiscalia de Delictes d’Odi. A més, ha afegit: “Tot el suport a les comunitats jueves de la nostra ciutat. Barcelona és una ciutat de pau i orgullosament diversa.”