A dia d'avui, vuit anys després que esclatés la crisi, a Catalunya hi ha 400.000 llocs de treball menys, gairebé un 12 % del total. Segons la UGT, a més, respecte a 2007, segueix creixent la contractació temporal, que ja arriba al 87 %, i també de jornada parcial, que representen el 38 %. De fet hi ha una dada significativa, i és que vuit de cada 10 contractes fets aquest 2015 són de menys de tres mesos. Un fet que segons els sindicats referma la precarització del mercat laboral. CAMIL ROS, secretari de Política Sindical de la UGT de Catalunya "El que ens està oferint aquesta la recuperació econòmica és gent amb contractes temporals, parcials, i de menys de tres mesos. Així no podem dir que hi ha recuperació econòmica per la gent treballadora, n'hi pot haver per la gent que especula." En aquest primer semestre de 2015 s'han creat poc més de 100.000 llocs de treball, però el sindicat lamenta que sigui en aquestes condicions. Qui els ha guanyat ha estat la construcció i el sector serveis. De fet, aquest últim, està substituint progressivament llocs de treball de la indústria, un sector que es recupera molt lentament. "Exigim un compromís clar de polítiques industrials d'ajut a la creació de noves indústries i derogació de la reforma laboral per crear llocs de treball estables." Una advertència que el sindicat ha llançat als partits de cara a les properes eleccions.

Segons l’Informe d’ocupació del període 2007-15, de la UGT, ha augmentat un 3,58 % (102.354) el nombre de llocs de treball durant el primer semestre d’aquest any, en comparació amb el mateix període de 2014, i ho ha fet sobretot en el sector de la construcció i el sector serveis.Però malgrat la reducció de l’atur a Catalunya, per arribar a nivells d’ocupació del 2007 caldria que 400.000 persones més trobessin feina. A més, el sindicat ha detectat un augment de la precarietat laboral.

Concretament, el 87,5 % de contractes signats durant el primer semestre de 2015 són temporals i més del 40% tenen una durada inferior a un mes. D’altra banda, dels pocs contractes que se signen de caràcter indefinit, molts són parcials, concretament, el 32% dels corresponents al primer semestre d’aquest any.

Així ho ha denunciat el secretari de Política Sindical de la UGT de Catalunya, Camil Ros, que assegura que “la recuperació econòmica de la que parla el president del Govern, Mariano Rajoy, és la recuperació de la pobresa a Espanya”.