CARLES BERTRAN, responsable de migracions de CCOO de Catalunya i director del CITE "El que és més preocupant és l'existència d'una bossa de persones en situació irregular, que porten més de tres anys al país, que podrien acollir-se a l'arrelament social, però que no ho poden fer perquè un dels requisits és obtenir un contracte de treball, i en aquesta situació actual és molt difícil trobar aquest contracte de treball."

Segons dades de Comissions Obreres, el 43,3 % de les persones que han demanat assessorament al sindicat durant els primers sis mesos de l’any es trobaven en situació irregular. Aquesta xifra suposa un augment de més de sis punts respecte a 2014, quan el percentatge es va situar en el 37,6 %.

L’estudi de CCOO constata que el treball irregular també ha pujat i ha passat del 52,6 al 55,7 %. El sector domèstic (48,9 %) i l’hostaleria (17,9 %) concentren la majoria de persones que treballen sense contracte ni alta a la Seguretat Social.

El sindicat ha reclamat al govern que flexibilitzi els procediments per regular la situació administrativa de les persones nouvingudes ja que, en un context de crisi, les dificultats per obtenir una feina impedeixen a molts immigrants renovar els permisos. CCOO considera que la llei actual està pensada per a temps de bonança i ha reclamat canvis legislatius que no instrumentalitzin la immigració i tinguin més en compte els drets dels ciutadans que la gestió dels fluxos.

Pel que fa a les consultes, la majoria de peticions han anat dirigides a obtenir informació sobre arrelament social (17,4 %) o la renovació dels permisos de residència (16, 9%) i treball (11,9 %). Des del sindicat destaquen també l’augment de consultes per anar a treballar a un altre país, que xifren en més de 350 i que s’explica en un context de canvi en el model migratori.

Globalment, CCOO ha atès 5.618 persones a Catalunya, prop de la meitat a Barcelona: 2.273. Segons els perfils, la majoria són dones (58 %) originàries de països de l’Amèrica Llatina i els principals països de procedència són el Marroc (15,5 %), Bolívia (10,1 %) i Hondures (5,5 %). Les consultes principals les han fet aturats de llarga durada i joves amb poca formació, i en pocs casos atenen persones amb estudis universitaris.