L’any 1995 les campanes de la torre del Rellotge (o de Lletres) de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona van deixar de sonar perquè el rellotge es va espatllar. Llavors es va decidir no arreglar-lo perquè la reforma tenia un cost molt elevat. Aquests elements instal·lats l’any 1881 van ser dissenyats per l’arquitecte Elies Rogent, que va ser professor de Domènech i Montaner i Antoni Gaudí, i que és autor de tot el conjunt, declarat monument historicoartístic nacional des del 1970.  

Les campanes toquen les hores i els quarts

El rector de la UB, Joan Elias, ha presidit la inauguració del que es pot considerar un altre moment històric: el retorn del so de les campanes. Les tasques de restauració que s’han dut a terme ara -l’estructura metàl·lica del campanar i les campanes de bronze ja s’havien restaurat l’any 2009- han consistit a substituir els elements de ferro per uns altres de bronze (que no fan malbé les campanes). A més, s’hi ha instal·lat un sistema electrònic per programar quan han de sonar: de dilluns a diumenge tocaran les hores i els quarts entre les 8 i les 22 h, amb un so que arriba als 65 decibels.

El vicerector d’Arts, Cultura i Patrimoni de la UB, Salvador Garcia Fortes, ha explicat que “es vol recuperar un so, la presència de la UB a la societat”, reivindicant-la.

Els detalls de les campanes històriques

Les campanes porten els escuts de la universitat; una, la de les hores, té un so de si, i porta una inscripció en llatí que diu: “Alumni et magistri academiae barcinonensis obtemperate sono” (la traducció diu que “la campana obeeix al so dels alumnes i professors de la UB”). Es tracta d’un instrument i un rellotge que havien de marcar els horaris de la vida acadèmica. L’altra campana, la dels quarts, sona do.

Aquests instruments musicals són molt pesants. Tenen un diàmetre de 110 cm i un pes de 750 kg (la de les hores) i 97 centímetres de diàmetre i 500 kg de pes (la dels quarts). Les campanes estan rematades per una gran corona reial i incorporen unes inscripcions en què s’informa que van ser construïdes a la foneria de Miquel Forcada, a Vic el 1880, durant el regnat d’Alfons XII.

L’Arxiu Històric de la UB guarda un plànol original de la torre del Rellotge del 1877, dibuixat a mà i segons la universitat “de gran bellesa”. Segons un document de l’època, les campanes van costar 6.566 pessetes.