La Universitat de Barcelona ha confirmat el sacrifici de 32 gossos beagle per a l’estudi de Vivotecnia per testar un fàrmac per tractar la fibrosi hepàtica i la mielofibrosi. El Parc Científic de Barcelona assegura que cal fer-los un estudi dels teixits “de forma imperativa” mitjançant una autòpsia per avaluar la seguretat del producte abans d’entrar en fases clíniques amb humans. “Actualment no es coneix cap mètode alternatiu a l’ús d’aquests animals que pugui substituir la metodologia d’aquest tipus de recerca”, informa la UB en un comunicat.

En l’escrit, el Parc Científic de Barcelona recull les paraules expressades per la Confederació de Societats Científiques d’Espanya, que assegura que l’ús dels animals “és una pràctica necessària per avançar en l’estudi de tractaments, tècniques quirúrgiques o vacunes”. En aquest sentit, la UB recorda que la normativa europea fa obligatori estudiar la toxicitat d’un tractament en dues espècies de mamífers: una rosegadora i l’altra no. En aquest cas, s’ha decidit fer-ho amb cadells de gossos beagle.

Sis animals de la primera fase, en adopció

El projecte, que es farà a la seu de Vivotecnia a Madrid el proper mes de març, aconseguirà salvar els sis gossos objecte de l’estudi en la primera fase. D’acord amb el comunicat de la universitat, “s’ha demanat a Vivotecnia que, un cop acabi l’estudi, els doni en adopció“. La UB s’ha compromès a “col·laborar amb l’empresa” per buscar-los una llar.

Per últim, segons el Parc Científic de Barcelona, Vivotecnia ha acreditat que està autoritzada per la Comunitat de Madrid per fer ús de gossos en recerca. El tractament que s’investigarà amb els animals és per fer front a la fibrosi hepàtica, que afecta el 2,1 % aproximadament de la població europea, i a la mielofibrosi, amb una incidència d’entre un i nou per cada 100.000 habitants.

Polèmica pel sacrifici dels gossos beagle

L’ús dels gossos per a l’estudi ha portat cua des que entitats animalistes denunciessin el cas. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar a la Generalitat de Catalunya evitar el sacrifici de 32 cadells de beagle en l’estudi de la UB. El govern català hi va respondre dos dies més tard, tot assegurant que l’experiment amb els animals es farà a Madrid i no a Barcelona. Ara bé, l’executiu va demanar informació a la Comunitat de Madrid sobre Vivotecnia, investigada judicialment per suposades pràctiques de maltractament animal.

El Consell de l’Advocacia Catalana també va reclamar l’alliberament dels 32 gossos. La polèmica també va arribar al carrer, amb centenars de persones manifestant-se en protesta contra el sacrifici dels animals per a l’estudi.