La UAVAT (Unitat d’Atenció a Víctimes d’Atemptats Terroristes) ha llegit i analitzat les més de 1.000 pàgines de la sentència del judici pels atemptats de la Rambla i Cambrils, i es mostra molt crítica per com s’ha atès les víctimes en aquests anys. Consideren que han estat oblidades, ja que segons les dades que han extret de la sentència, tan sols un 22,3 % de les persones reconegudes com a víctimes ha rebut una indemnització, mentre que no consta cap informació sobre la resta.
Reconegudes 345 víctimes
En roda de premsa, la UAVAT ha tornat a celebrar que s’hagi reconegut a 345 persones com a víctimes de terrorisme, però també ha criticat el tracte i la manca de seguiment mèdic i en atenció que han rebut des del 2017. Unes afirmacions que Roberto Manrique, assessor de la UAVAT, assegura que han rebut directament d’algunes d’aquestes persones afectades en no sentir-se amb el suport institucional que s’havia anunciat.
De fet, també falten dades sobre si prop d’un 70 % de les víctimes han rebut indemnitzacions. En el cas de les ferides físiques, 169 persones, la UAVAT apunta que 106 podrien no haver rebut compensació. I pel que a fa a les psicològiques, 216, serien 168 persones les que estarien esperant indemnització.
A més, asseguren que prop d’un 20 % de les persones ni tan sols té un informe de Sanitat que valori les lesions o afectacions. I que s’ha fallat en el seguiment mèdic a les víctimes. Per tot plegat, demanen a la Generalitat una revisió dels protocols per evitar errors en el futur i corregir ara els problemes.
Fan pública la llista de víctimes reconegudes
L’entitat que assessora Roberto Manrique creu que entre les 345 víctimes reconegudes per la sentència n’hi pot haver que ni tan sols saben que formen part d’aquest llistat: “No van declarar, no van assistir al judici i la gent no sol llegir el BOE”. Per això, han decidit fer públic al seu web la llista de noms reconeguts com a víctimes dels atemptats del 17-A, per tal que puguin accedir a les indemnitzacions i ajudes. Es tracta de víctimes que en un 60 % tenen nacionalitat espanyola.
A més, han fet com a proposta per evitar situacions com aquestes la creació d’una oficina catalana d’atenció a les víctimes del terrorisme.